09 júla 2014

Sušené paradajky v oleji



Paradajky milujem a jedla by som ich stále, hlavne surové, tepelne neupravené... pár rokov dozadu som objavila sušené paradajky a bola to láska na prvý pohľad. Kvôli sušeniu paradajok som si zohnala semienka pravých talianskych paradajok vhodných na sušenie a dokonca kúpila aj sušičku... a moje experimentovanie mohlo začať...




na sušenie je veľmi vhodná odroda San Marzano, sú to fakt úžasné, mäsité paradajky - to sú tie dlhé vpredu :-)
paradajky nakrájame na plátky... ako vidno San Marzano sú dužinaté paradajky, majú málo semienok, nie sú vodnaté - preto sú vhodné na sušenie, vpravo sú ďatlové paradajky aj tie sú vhodné na sušenie... paradajky krájame na hrubšie plátky
plátky paradajok rozložíme na platá sušičky a sušíme... ja mám päť plátov a počas sušenia ich prehadzujem zhora nadol, ale to závisí asi aj od druhu sušičky... najlepšie je ale sušiť na slnku, ja si dám na balkón sušiak na prádlo, prehodím cezeň bielu plachtu a uložím platá, v lete keď prudko pečie slnko mi paradajky uschnú počas jedného dňa... ako vidno na obrázkoch z ešte predminulého roka paradajky behom štyroch hodín krásne uschli... samozrejme treba dať pozor a paradajky nepresušiť, aby neboli ako papier... správne usušené paradajky by mali byť mierne gumové
usušené paradajky skladujem dvojakým spôsobom... časť naložím do oleja a časť dám do mrazničky, keď miniem tie v oleji doložím tými z mrazničky a tak mám celú zimu fantastické sušené paradajky v oleji...
do vhodnej dobre zatvárateľnej sklenej nádoby dám vrstvu sušených paradajok, plátky cesnaku a bylinky - petržlenovú vňať, bazalku, oregano, tymián a všetko zalejem kvalitným olivovým olejom, dám do chladničky, alebo do komory a za pár dní môžem vyjedať...


tu som piekla chlieb s olivami a sušenými paradajkami

a toto sú bagety so sušenými paradajkami a bazalkou
zo sušených paradajok robievam aj pesto - sušené paradajky, syr, slnečnicové semienka, cesnak a bylinky rozmixujem na hrubo a používam buď na cestoviny alebo pri príprave mäsa
sušené paradajky mi ale najviac chutia len tak so špagetami, stačí ich len spolu zmiešať, pridať trochu oleja z paradajok, parmezán a bazalku a výborné jedlo je na stole...

6 komentárov:

  1. Nádhera! Tiež som sa pokúšala sušiť paradajky, no akosi sa mi to nevydarilo. Ale tento rok budem skúšať zasa, veď raz sa mi to musí podariť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mne sa tiež na začiatku nedarilo... skúšala som v trúbe a spálila som ich, v sušičke som ich prvý krát tiež presušila, ale teraz to už ide, človek sa chybami učí :-) ja som presvedčená, že 90% úspechu tkvie v použitých paradajkách... musia byť skrátka mäsité s pevnou dužinou a málo jadierkami, nie vodové - také sa najlepšie sušia... tak nech sa darí :-)

      Odstrániť
    2. Pri sušení paradajok na slnku je riziko, že na ne sadajú muchy a iný hmyz alebo zobú vtáky...

      Odstrániť
    3. priznám sa, že podobné obavy som mala aj ja, ale suším vonku už zopár rokov a nič sa nedeje... nikdy som nezaznamenala žiadne vtáky, no a čo sa múch týka je úplne fuk či to budem sušiť na balkóne alebo v kuchyni na stole, mucha sa mi dostane aj do kuchyne... videla som video kde babka niekde na Sicílii sušila paradajky na veľkých sitách, priamo na dvore medzi sliepkami, potom to plnila do fliaš, zaliala olejom a predávala turistom :-)

      Odstrániť
    4. perfektné :-) tento rok mám málo rajčín, ale marhúľ nekonečno, dnes mám na pláne spraviť kožu, len počasie sa pokakalo, prší , budem musieť sušiť vo vnútri. Dohovie, keby sa aj z rajčín spravila koža, to by tiež nemalo chybu :-)

      Odstrániť
  2. Krásne spracovaný recept a nádherné fotky Evi. Na budúci týždeň by som chcela vyskúšať sušené paradajky a tvoje cenné rady ako na to mi prišli ako na zavolanie. Ďakujem, už viem aj akú odrodu použiť :-) lebo v tom som si nebola istá...

    OdpovedaťOdstrániť