15 septembra 2014

Žemľovka


Dostala som chuť na celkom obyčajnú žemľovku, keď už je sezóna jabĺk treba to využiť. Žemľovku som nerobila niekoľko rokov a keďže sa mi nechcelo moc experimentovať upiekla som celkom obyčajnú jablkovo-tvarohovú žemľovku. Sme len dvaja a tak miesto veľkého plechu som urobila žemľovku do malej kruhovej formy...



Čo budeme potrebovať:
6-8 rožkov 
3-4 jabĺčka  *  2 lyžice cukru  *  1 lyžička škorice
3-4 vajcia  *  300-400 ml mlieka  *  1-2 lyžice cukru
tvaroh  *  1-2 lyžice cukru
hrozienka  *  mandľové lupienky
 V mlieku rozhabarkujeme žĺtka a trochu cukru. Rožky nakrájame na kolieska a namáčame ich v pripravenom mlieku. Vystelieme nimi formu. 
Jablká očistíme, nakrájame na plátky, posypeme cukrom a škoricou a naložíme ich do formy, posypeme hrozienkami, ktoré sme najskôr namočili do horúcej vody.
 Tvaroh zmiešame s lyžicou cukru a navrstvíme na jablká.
Vrch prikryjeme namočenými rožkami, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 180°C asi na 45 minút, potom odokryjeme a zapečieme. Bábovku necháme mierne vychladnúť, potom ju preklopíme na okrúhly plech, ja som použila dno z veľkej tortovej formy...
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. 
Žemľovku celú potrieme snehom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme na pár minút zapiecť. 

5 komentárov:

  1. V jednoduchosti je krása , len na veľkú moju bolesť, nemám rada žemlovky, už od útleho detstva, neodopieram si ju spraviť , ale len pre moju polovičku , je to veľmi lákavé z tvojej ponuky. :-) :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jarka, veď ja som na tom úplne rovnako... a priznávam, že žemľovku som nerobila hádam aj 10 rokov, možno aj viac :-) ale bola u nás vnučka, chcela som robiť palacinky, ale potom padol návrh na žemľovku... poobede prišiel syn z vnúčikom a veru aj ten si pochutil :-) tak som bola celkom rada, že som sa rozhodla pre žemľovku bola to taká zmena....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je iny level, nez to, co nam v skole davali :) Mnam.

    OdpovedaťOdstrániť