22 júla 2015

Baklažánové guľky a ...

keď som objavila tento recept hneď som bola v pokušení ho vyskúšať... predovšetkým som mala doma dva baklažány ktoré bolo treba minúť a aj tak som mala pôvodne v pláne robiť špagety s nejakou rýchlou omáčkou, nič zložité... ale tento recept ma dostal a všetko potrebné som mala po ruke, recept nie je komplikovaný a našťastie sa pečie v rúre čiže nemusím stáť pri sporáku... ja v týchto horúčavách varím tak, že rýchlo všetko nachystám, strčím do rúry, nastavím časovač a presuniem sa na druhý koniec bytu kde je viac menej príjemný chládok a ventilátor to istí... 

21 júla 2015

Marhuľové čatní

čatní som objavila pred pár rokmi ... najskôr som robila podľa receptov, teraz si už aj trošku vymýšľam... výhodou čatní je, že si môžem pripraviť malý pohár len tak k obedu, ale môžem si urobiť aj do zásoby, čítala som kdesi, že čatní by sa nemalo skladovať dlhšie ako jeden rok pretože chute sa potom strácajú... neviem ešte mi nikdy žiadne čatní tak dlho nevydržalo... čo je ešte pre mňa veľké plus je to, že všetko sa varí naraz a samo len s občasným zamiešaním... dôležité je v priebehu varenia ochutnávať a dolaďovať chute, pretože čatní je predovšetkým o chuti... dobré čatní by malo byť trochu sladké, trochu kyslé, štipľavé, pikantné, korenisté... žiadna s týchto chutí by namala dominovať, všetko by malo byť spojené do príjemnej chute ktorá vám vzápätí vybuchne v ústach ako explózia... a explózie majú byť riadené,  preto by si mal každý namiešať sám to čo mu chutí... 

18 júla 2015

Tekvicový prívarok a bravčové výpečky

hneď na úvod by sa patrilo priznať, že tekvicový prívarok z duše neznášam... u nás sa toto jedlo nevarilo a v školskej jedálni som ho totálne ignorovala a mohla nado mnou stáť učiteľka hoci aj z bičom v ruke, nedostala do mňa ani za lyžičku... ale, ako hovorí klasik, nikdy nehovor nikdy a nie je to ani tak dávno a na našej záhradke sa začali udomácňovať cukíny, patizóny a hlavne hokaido a iné maslové tekvice, zistila som, že tekvica je výborná zelenina... hlavne hokaido, na to ja nedám dopustiť... ale tekvicový prívarok nie a nie dostať dolu krkom... tak som začala experimentovať až som si vymyslela svoj postup a takto pripravený prívarok zjem aj ja a včera ho dokonca zjedla aj naša dcéra, ktorá pri vyslovení tekvicový prípravok chytá koprivku... jediný rozdiel medzi klasickým tekvicovým prívarkom a tým ako ho varím ja je v tom, že ja tekvicu varím nakrájanú na kocky a pripravujem ju tak aby sa nerozvarila... to je v podstate jediný rozdiel... dôležité je, že nám to takto všetkým chutí...

Hruškový koláč

už pomerne dávno nepečiem koláče na veľký plech, keď sme doma len my dvaja s mužom celkom nám stačí len takýto malý koláčik a veru ho jeme aj dva dni... a keď prídu nečakane deti zjeme ho na posedenie a ujde sa každému... tento koláč je toho príkladom, pečiem ho do okrúhlej formy a aj keď ja hrušky moc nemusím raz upečiem hruškový, raz jablkový alebo broskyňový podľa toho aké mám ovocie...

16 júla 2015

Bravčové pečené s mangoldom a novými zemiakmi

včera sme si doniesli zo záhrady mangold  a čerstvo nakopané zemiaky - tým sa tohto roku náramne darí... hneď po príchode sa muža pýtam, že čo chce na večeru... pozrel na mňa akože: a tebe to nie je jasné??? a tak boli na večeru nové zemiaky s kyslou smotanou a nič tak dobré som už dávno nejedla... dnes som mala v pláne Moravského vrabca, nie so špenátom ale s mangoldom... no ale nebudem predsa v tomto teple robiť knedľu, hlavne keď máme doma fajnové nové zemiaky... a tak som spravila mäso na spôsob Moravského vrabca,  s duseným mangoldom a dusenými zemiakmi a to je pre túto chvíľu si posledné pečené mäso, alebo mäso vôbec... nastupujú horúčavy a to bude zase melón a zeleninové šaláty... a zajtra možno bude tekvicový prívarok... veď uvidíme...

02 júla 2015

Kuracia pečeň pečená v rúre a cesnakové posúchy



tento recept na kuraciu pečeň som odkukala od výbornej kuchárky, ktorú mnohí poznajú pod menom Čistinka... odkedy som ho vyskúšala už ani inak nerobím, najviac nám chutí len tak s chlebom a ešte viac z výborným domácim cesnakovým posúchom.... je to skvelá kombinácia...