27 marca 2016

Zelená polievka s vajíčkovým batôžkom


Teraz, skoro na jar, keď sú ešte všetky bylinky pod zemou začína sezóna medvedieho cesnaku. Táto užitočná rastlinka rastie popri potokoch, vo vlhkých lesoch kde pod stromami vytvára husté porasty. Keď vstúpite na také miesto omámi vás silná cesnaková vôňa. Medvedí cesnak rastie len asi dva mesiace, potom ide do kvetu a postupne uschne.
Momentálne je krásne počasie tak sme ho využili na prechádzku. Spojili sme príjemné s užitočným a priniesli sme si aj trochu medvedieho cesnaku. Pre mňa je najväčšia pochúťka tvaroh s nasekaným medvedím cesnakom len tak na chlebík... takže bola aj pomazánka aj pod mäso a aj takúto zelenú polievku som navarila...
k jari a k Veľkej Noci patria vajíčka a aj k tejto polievke sa veľmi hodia... kto chce uvarí si vajce na tvrdo,  ja robím stratené vajíčka tie máme najradšej, pretože sú tak akurát polomäkké...
spôsob varenia vajec ktorý som použila pri tomto recepte  je skôr taký efektný, vhodný nielen do polievok ale aj na misy alebo len tak položiť na plátok mäsa...

26 marca 2016

Kvaka ako príloha k mäsu


keď som v obchode objavila zeleninu s menom Kvaka rozhodla som si ju kúpiť aj keď som nevedela čo je to zač, veď ja si niečo vygúglim, utešovala som sa... a naozaj, po chvíli hľadania sa z kvaky vykľuľa pomerne známa zelenina, naši predkovia ju dôverne poznali... varili z nej polievku, prívarky, dusili aj piekli a podávali ako prílohu k mäsu... keď sa ale v Európe objavili zemiaky kvaka upadla do zabudnutia... 
teraz sa znovu objavuje a je cenená hlavne pre vysoký obsah základných živín a minerálov, má nízky obsah kalórií a minimum tukov, preto ak sa chcete zdravo stravovať, prípadne držíte diétu zaraďte kvaku do svojho jedálnička, určite je to dobrá voľba... ja som ako svoj úplne prvý recept z kvaky uvarila kašu z kvaky a zemiakov ako prílohu k mäsu a celkom nám chutila, najbližšie kúpim znovu...

24 marca 2016

Aspikové prasiatko a vajíčková tlačenka

aspiky a vajíčkovú tlačenku robievam nielen na veľkonočné sviatky, väčšinou používam rôzne formy takže tlačenka je vždy vzhľadovo iná... teraz som ale vyskúšala urobiť aspikové prasiatko, ktoré som videla kdesi na webe... príprava je veľmi rýchla, takmer žiadna robota ale na druhý deň keď som chcela aspik dostať z fľaše nastal problém, bolo mi jasné, že musím fľašu rozrezať ale, že to bude také ťažké som netušila... no natrápila som sa... nakoniec sa to podarilo ale toto bol môj prvý aj posledný pokus...