Červenú repu v kuchyni používam rada - surovú, varenú, pečenú ale vždy len buľvu, lístky som nepoužila nikdy a pritom červenú repu sadíme na záhrade každý rok. Keď som v sobotu jednotila červenú repu prišlo mi ľúto vyhodiť krásne, svieže lístky a miesto do kompostu putovali do mojej kuchyne. Trochu som prešmejdila internet a vznikol tento šalát, chutil nielen mne - odteraz už nebude žiadne vyhadzovanie...
a ešte trochu teórie:
listy červenej repy obsahujú beta karotén, vápnik a železo. Červená
repa všeobecne zbavuje mozog jedovatých kovov, napríklad hliníka. Je kvalitným
zdrojom kyseliny listovej, vitamínu C a tiež draslíka, ktorý upravuje srdcovú
činnosť, udržuje normálny krvný tlak a napomáha k správnej činnosti nervovej
sústavy. Poskytuje telu kremík, ktorý posilňuje kosti, cievy i kožu. Okrem červeného farbiva, ktoré je dôležitým
antioxidantom, červená repa obsahuje i vzácne stopové prvky rubidium a cézium.