30 mája 2016

Šalát z lístkov červenej repy


Červenú repu v kuchyni používam rada -  surovú, varenú, pečenú ale vždy len buľvu, lístky som nepoužila nikdy a pritom červenú repu sadíme na záhrade každý rok. Keď som v sobotu jednotila červenú repu prišlo mi ľúto vyhodiť krásne, svieže lístky a miesto do kompostu putovali do mojej kuchyne. Trochu som prešmejdila internet a vznikol tento šalát, chutil nielen mne - odteraz už nebude žiadne vyhadzovanie...

a ešte trochu teórie: 
listy červenej repy obsahujú beta karotén, vápnik a železo. Červená repa všeobecne zbavuje mozog jedovatých kovov, napríklad hliníka. Je kvalitným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu C a tiež draslíka, ktorý upravuje srdcovú činnosť, udržuje normálny krvný tlak a napomáha k správnej činnosti nervovej sústavy. Poskytuje telu kremík, ktorý posilňuje kosti, cievy i kožu. Okrem červeného farbiva, ktoré je dôležitým antioxidantom, červená repa obsahuje i vzácne stopové prvky rubidium a cézium.


Rebarborový koláč s drobenkou

Rebarboru pestovala naša mama na záhrade, teda myslím, že tam rástla len tak, skoro ako burina. Najviac si pamätám na rebarborový kompót ktorý som vôbec nemala rada, už ani neviem prečo, ale koláč som zjedla. 
Rebarbora časom celkom vymizla z nášho jedálnička až teraz si ju občas kúpim v obchode. 
A tak som po veľmi dlhom čase zase upiekla rebarborový koláč, Výborný bol.
Patrilo by sa ešte vedieť, že rebarbora má okrem veľkého množstva živín, obsahuje draslík, horčík, železo, jód a.i., má aj nepriaznivý vplyv hlavne na žlčnikárov, ľadvinárov a tehotné ženy pretože obsahuje kyselinu šťaveľovú. Nepriaznivý vplyv ale dokážu oplyvniť mliečne výrobky preto je dobré piť k rebarborovému koláču mlieko, alebo dať na koláčik vrchovatú lyžicu kyslej smotany alebo upiecť koláč priamo s tvarohom. 
Na druhej strane, sezóna rebarbory je krátka a tak asi nehrozí, že sa rebarbory prejeme a už vôbec sa nemusíme báť, že nám uškodí


29 mája 2016

Slovenský viacboj


Kto by nepoznal bravčové pečené s dusenou kapustou a knedľou, samozrejme toto jedlo nemusí byť len v tejto klasickej zostave. U nás pečený bôčik alebo krkovička, s kapustou, knedľou, môj muž má rád aj so zemiakmi a samozrejme s plnkou. 
Plnkou môže byť naplnené mäso, plnka sa môže variť, pariť alebo piecť.
Kedysi som robila varenú plnku, teraz robím plnku v pare, je výborná šťavnatá a u nás často nahrádza chlieb k studenému pečenému mäsu len tak na večeru.


Tvarohová pena so želé ovocím


K letu, ktoré dúfam už konečne dorazilo, patria aj jednoduché ovocné dezerty, bez vypekania a zložitej prípravy. Toto je jeden z nich, povymetala som chladničku aj mrazničku a zužitkovala som posledné mrazené ovocie, veď začína sezóna nového. Do želé som použila mrazené drobné ovocie a z čerstvých jahôd, prvých tohto roku, som urobila tvarohovú penu.
Na mojej balkónovej záhradke mi už utešene rastie medovka a aj tú som použila, veď aj paráda musí byť.


15 mája 2016

Kuracie v paradajkovej omáčke


Mala som chuť na lečo. Klobásku v chladničke mám a v mrazáku mám balíčky papriky a rajčín ktoré si mrazím na jeseň. Teda myslela som si, že mám. Zistila som, že posledný balíček minul manžel do nejakého perkeltu alebo čoho... našla som ale ešte tri balíčky nakrájaných a ošúpaných paradajok a tak vzniklo toto jedlo :-)




08 mája 2016

Hovädzia roláda plnená špenátovým pestom






náš nedeľný obed pre dvoch... prehrabala som chladničku a komoru, ale hlavne som si priniesla z mojej balkónovej bylinkovej  záhradky plnú misku mladého špenátu, trochu petrželky a aj zelený šalát... práve mi to všetko utešene rastie a aby rástlo ďalej treba pretŕhať a jednotiť... všetko, aj tú najmenšiu byľku použijem v kuchyni


02 mája 2016

Kávová zmrzlina s ginger cookies


Rada a často robím domácu zmrzlinu a ešte radšej pri tom experimentujem, veď zamraziť sa sá skoro všetko. Už samotná kávová zmrzlina je výborná, ale v spojení s chrumkavými kúskami horkej čokolády a kúskami zázvorových cookies je neodolateľná, najskôr lahodná chuť kávy potom pálivý zázvor - taká je chuť tejto  zmrzliny.