26 septembra 2016

Chlebový posúch na taliansky aj slovenský spôsob


Posúchy alebo akékoľvek koláče na slano sú moja srdcová záležitosť. Robím ich podchvíľou, občas preto, že nemáme chleba a potrebujem niečo k fazuľovici a občas len tak, lebo dostanem chuť a tak to potom aj vyzerá. Ak robím posúch k polievke robím len obyčajný s cesnakom maximálne so slaninkou - to je ten slovenský spôsob a na taliansky no to je taký spôsob, že dám všetko čo mám v chladničke - čerstvé alebo sušené paradajky, olivy, chorizo alebo klobásku, mozarelu alebo plesňový syr a samozrejme olivový olej a bylinky, v lete čerstvé v zime sušené

15 septembra 2016

Mrkvová torta pre Júliu 2


A mali sme tu ďalšie narodeniny, naša vnučka Julinka mala krásne dva rôčky a ja som jej upiekla mrkvovú tortu. Aj dekoráciu som zvolila takú mrkvovú a zajačikovú. 
Keď Julka sfúkla sviečku a išli sme tortu rozkrájať všetky mrkvičky, kvietky aj zajkovia záhadne zmizli behom chvíľky. Sladké marcipánové mrkvičky chutili deťom najviac.









12 septembra 2016

Holub pečený na chlebe


Tak toto je druhý recept ktorý som robila z darovaných holubov. Troch som naplnila a upiekla a jedného som upiekla na chlebe s červeným vínom a mali sme takú ľahkú večeru.
Musím povedať, že tento druhý spôsob mi chutil viac asi preto, že je trochu nevšedný, taký iný. Ak by sa mi zase dostali holuby na stôl asi by som zvolila tento spôsob prípravy. Je to jednoduché, rýchlo hotové a veľmi, veľmi dobré.


11 septembra 2016

Plnené holuby so zemiakovo kvakovou kašou a slaninovými čipsami

Keď som bola malá chodila som k tete na prázdniny. Ujo choval holuby a občas sme ich mali na nedeľný obed.
Holuby teta naplnila a dala ich spolu so zeleninou variť. Uvarené vybrala, zapiekla v rúre  a bola aj polievka aj hlavný chod. 
Odvtedy som holubov nejedla, až teraz. Dostala som štyroch holubov, troch som naplnila a upiekla. Ako prílohu som robila zemiakovo-kvakové pyré a slaninové čipsy. 
Holúbätká, ako povedal môj muž sú tak pod jeden zub, ale spolu s plnkou to bol celkom sýty a hlavne chutný nedeľný obed.

05 septembra 2016

Torta pre Agátku 5 - My Little Pony


Naša vnučka Agátka oslavovala svoje 5. narodeniny, toto letí. Ja, ako babka, tak ako pre každé moje vnúčatko, som piekla tortu. Tentoraz to bola taká torta - netorta. Vymýšľaľa som, vymýšľala až sme spolu s dcérou, Agátkinou mamou, vymysleli tortu s názvom My Little Pony. No prečo asi? Agátka miluje tento seriál o poníkoch, pozná ich naspamäť a na otázku čo by chcela k narodeninám vždy odpovedala poníka - Pinkie Pie alebo Rainbow  Dash, Rarity, Twilight Sparkle ani neviem ako sa všetci volajú ale skrátka chcela ich všetkých. A tak celá rodina kupovala poníkov. Poníci na torte to je len zlomok toho čo dostala. Teraz má doma celé mestečko poníkov, je šťastná a my tiež :-)