29 decembra 2016

Kapustový závin



Toto je taký pravý slovenský koláč, aspoň pre mňa. Je plnený kyslou kapustou a slaninkou a vonia tak, že nos vytáča aj susedom. 
Je ideálny na posedenie s rodinou a priateľmi len tak pri pivku. No a teraz na Silvestra  je úplne ako stvorený, hlavne pre chlapov.


25 decembra 2016

Vegetky

Vegetky sú malé, slané, chrumkavé kolieska a áno, na ich prípravu sa používa vegeta - preto ten názov. Je mi jasné, že pri vyslovení slova vegeta mnohí kričia od hrôzy lebo vegeta je blé-blé, hnus a čistý des. Koniec koncov ani ja ju nepoužívam už minimálne 13 rokov, ale nie preto, že by som bola stopercentne presvedčená o jej škodlivosti, skôr som presvedčená o tom, že kazí chuť jedla. Ale existuje jedna výnimka - vegetky! veď skúste upiecť vegetky bez vegety to sa jednoducho nedá. Po dlhom čase ma dcéra presvedčila, že je načase oprášiť recept a tieto veľmi, veľmi návykové chrumkačky upiecť k Vianociam. Tak som sa nechala ukeceť a kúpila vegetu, ale ak sa rozhodnete tento recept vyskúšať a patríte medzi odporcov vegety vyskúšajte to bez nej. Ja som to ešte neskúšala ale určite by to šlo. My si budeme pochutnávať na týchto vegetových, síce s mierou veď raz za niekoľko rokov trochu vegety nikoho nezabije :)

Orechové batôžky


Orechové rožky patria ku klasike, nielen na Vianoce. Ja som ich tohto roku piekla s našou vnučkou a miesto rožkov sme robili batôžky. Agátka im hovorí darčeky. Skutočne vyzerajú ako malé zabalené darčeky a sú to také jednohubky. 
Toto cesto je výborné a koláčiky mäkkučké aj na tretí deň. U nás sú to také raňajkové koláčiky.





24 decembra 2016

Vianočná kolekcia.

Doma nás bolo päť detí. Otec učiteľ. Mama domáca. Taká obyčajná chudobná rodina. Bola som najmladšia. Nosila som šaty po dvoch starších sestrách a občas aj po bratoch.  Občas sa mi ušli buchnáty a vyhrážky od mojich starších súrodencov a reči typu: "Zas ťa máme na krku" to vtedy keď im mama prísne nakazovala aby sa so mnou pekne hrali a dávali na mňa pozor. Ale aj napriek drobným nezhodám a detským krivdám som prežila to najkrajšie detstvo na svete. Nič nám nebránilo v tom, aby sme celé leto nestrávili vonku na potoku, jeseň na strnisku a zimu na kopci zo sánkami a jedinými lyžami o ktoré sme sa svorne a každoročne bíjavali. No a samozrejme zimu sme trávievali v kuchyni. Čestné miesto v nej mala veľká pec na ktorej mama varila a piekla a na ktorej sme my deti sedávali a počúvali s nastraženými ušami o čom sa dospelí rozprávajú, hlavne keď prišla návšteva, až pokiaľ nás mamka nezahnala spať. A hneď vedľa pece kanapa na ktorej si náš otecko zvykol pospať vždy v nedeľu po obede. A to sme veru museli byť ticho aby sme ho nezobudili. V strede veľký stôl, pri stene biely kredenc, v kúte malý stolík, na ňom veľké rádio a vedľa staré ošúchané kreslo v ktorom sedávala mama a počúvala Nedeľnú chvíľku poézie.

20 decembra 2016

Zázvorové sušienky



Dnes som piekla zázvorové sušienky. Zázvor milujem a sušienky tiež. Žiadne vykrajovanie, žiadna veľká robota, raz-dva sú hotové. Vzhľadovo nič moc, ale chuťovo sú veľmi dobré. 









Vianočné medovníky


Tento recept na vianočné medovníky mám už roky a ešte nikdy ma nesklamal. Môžem ho piecť aj mesiac dopredu v plechovej krabici vydrží celé mesiace. Raz sa mi dokonca stalo, že som medovníčky objavila až na Veľkú noc a nič im nebolo. 

17 decembra 2016

Vianočné zvyky

Vianočné zvyky v našej rodine sú  už rokmi nemenné. Manžel a ja sme si priniesli zvyky s našich rodín, pospájali sme ich a nakoniec sme si vybrali to čo sa nám najviac páčilo a čo nám vyhovovalo. Manžel a jeho rodina žijú odjakživa v Starej Turej, to sú kopanice, čiže chudobný kraj, ich vianočným jedlom bola praženica s hríbmi, kyslá hríbová polievka a vyprážaný kapor so šalátom. Moja mama bola zo stredoslovenského, otec zo západoslovenského kraja a z našej rodiny sme prebrali zvyk vianočného košíka v ktorom musia byť okrem peňazí, všetky dostupné druhy ovocia a orechov.  Pred večerou otec toto ovocie krájal a my sme museli  zjesť kúsok z každého ovocia, symbolizuje to hojnosť a dostatok jedla po celý rok. Ostatné zvyky sme si už prispôsobili podľa seba.

Pečenie vianočných medovníkov - rok 2016





17.decembra 2016

Toho roku sa naša tradičná zostava rozrástla o malú Júlinku, má už dva roky a tak sa aj ona prvýkrát aktívne zúčastnila vianočného pečenia a celkom jej to išlo od ruky







10 decembra 2016

Spomínanie.

Dnes ráno nás zobudil divný hluk. Mne sa z teplých perín nechcelo, tak sa obetoval manžel a vykukol von. Vo vedľajšom vchode vytopil sused, našťastie z prvého poschodia, suseda z prízemia. Tým ktorým sa chcelo, to ešte vonku nejaký čas rozoberali, ja som sa zavŕtala hlbšie do perín a zaspomínala som si.

Hrachová kaša a údené mäso



Včera môj muž priniesol z obchodu lúpaný hrach, že má chuť na hrachovú kašu a samozrejme si kúpil aj riadny kus údeného. Hrachovú kašu som nerobila ani nepamätám. Priznám sa, že to nie je jedlo pre mňa. Nie, že by mi nechutilo, ale zdravie a moje telo nedovolí :-( tak som oprášila recept a uvarila jedlo len pre toho môjho. Ja som len tak okoštovala za lyžičku, neodolala som.