14 januára 2017

Chlieb s oškvarkami




Je čas zabíjačiek a aj keď nie sú také časté ako kedysi, dostali sme zabíjačkovú výslužku. Boli v nej aj oškvarky. Krásne, chutné, voňavé, akurát tak na zjedenie. Ja keby som sa do nich pustila, padli by za obeť len by sa tak po nich zaprášilo. Ale odolala som. 
Na pagáčky málo, tak som z nich upiekla výborný oškvarkový chlebík. Len sa tak za ním zaprášilo.









Tento recept nie je ničím vynímočný, takto pečiem chlieb vždy. Do tohto som akurát pridala oškvarky. Takto môžete upiecť chlieb či už s oškvarkami alebo bez.
Na chlieb budeme potrebovať:
200g hladkej múky
300g hladkej špaldovej múky (alebo chlebovej múky)
1/2 kocky droždia
250-300ml vlažnej vody
malú lyžičku soli - kopcom
oškvarky a celú rascu

ešte k múkam - pre mňa je základ 500g hladkej múky, postupne ako začali pribúdať v obchodoch rôzne druhy múk, začala som aj ja experimentovať. Vždy dávam 200g hladkej múky a zvyšných 300g dávam rôzne kombinácie - špaldovú, chlebovú, ovsené vločky a pod. Čím menej hladkej múky tým je chlieb ťažší a potrebuje viac vody. Hlavne ak použijem celozrnnú múku musím dať aj viac vody, cesto je viac lepivé, viac tmavé a po upečení viac hutné. Po mnohých skúškach a omyloch som zistila, že táto kombinácia 200+300 nám najviac chutí.

tak poďme piecť - ja nenechávam vzísť kvások, už roky robím takto:
do misy nalejem vlažnú vodu, v tomto prípade cca 280ml, pridám droždie a vidličkou ho rozmiešam, pridám múky, soľ a vypracujem cesto, za mňa to robí robot. Cesto nechám asi 2 hodiny kysnúť. Čas kysnutia záleží aj od použitej múky, čím ťažšia múka tým dlhšie kysnutie.
Vykysnuté cesto vyklopím na dosku a rukami ponaťahujem. Na cesto rozložím oškvarky a posypem rascou. Oškvarky dlaňami pozatláčam do cesta a cesto preložím z hora do stredu a zo spodu do stredu ako keď sa prekladajú pagáče. Takto preložené cesto sformujem do potrebného tvaru a preložím do ošatky. Nechám vykysnúť. Miesto ošatky môžete použiť oválny pekáč alebo na okrúhly chlieb veľkú tortovú formu. 
Vykysnutý chlieb preklopím na plech vystlatý papierom na pečenie. Papier ešte potriem olejom. Chlieb potriem vodou do ktorej pridám kvapku oleja.
Pečiem vo vyhriatej rúre na 220°C asi 5 minút, potom zmiernim na 180°C a pečiem asi 40 minút. Niektoré múky prihárajú viac, niektoré menej, tak ak je to nutné pred dopečením prekryjem alobalom alebo papierom na pečenie. 
Upečený chlieb ešte na plechu potrieme vodou a vyložíme ho buď na mriežku alebo v zime na balkón. 
Špaldový chlebík má celkom inú farbu aj chuť ako chlieb z bielej múky. Je krásne žltý a má jemnú orieškovú chuť.  A spolu s oškavarkami nám rozvoňal celý byt.



2 komentáre:

  1. Tak to musela byť veľká mňamka, škoda, že nemôžem... ale možno ho upečiem mojim dvom chlapom :-) a s oškvarkami zaujímavá kombinácia.
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, veď ani ja takéto moc nemôžem, tak len tak ovoniavam a sem tam uždibnem :-) výhodou je, že takýto chlieb vydrží mäkký aj 4-5 dní tak má manžel dosť času ho zlikvidivať, pokiaľ neprídu deti a nepomôžu mu :-)
      prajem pekný deň, Eva

      Odstrániť