30 júla 2017

Torta pre Agátku - rok 6


Naša prvá vnučka Agátka má už 6 rokov a na jeseň ide do školy. To to letí. Deti rastú a my starneme. Ale tak to má byť a my sa tešíme s krásnych a šikovných vnúčatiek. A ja ako každý rok vypekám vnúčatkám torty. Agátke som upiekla ružovú a hoci ani jej mama nevedela ako bude torta vyzerať obliekla Agátku do ružových šiat ktoré mali skoro presne takú istú farbu ako torta. Pekne spolu ladili :-)







okrem surovín na korpus a plnky budeme potrebovať:
ovocie - ja som použila jahody, marhule
na ozdobu: čučoriedky, kornútok, cukríky, čokoládové písmenká a bonbóny alebo hocičo iné


Korpus:
6 bielkov
180g práškového cukru
100g čokolády, môže byť horká ale aj mliečna
100g masla
6 žĺtkov
100g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
20g kakaa

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, čokoládu rozpustíme nad parou, odstavíme, pridáme povolené maslo a len zamiešame. Túto zmes prilievame za stáleho šľahania do snehu a potom postupne pridávame všetky žĺtka. Preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao lyžicou premiešame a pridáme do vyšľahaného základu.
Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. 
Pečieme v rozohriatej rúre na 160°C asi 45-50 minút. Ja som piekla vo forme o priemere 23 cm.
Upečený korpus necháme vychladnúť. Ja som piekla ráno, plnila som večer a na druhý deň som už len ozdobila.

Plnka:
500g jemného tvarohu
500ml kyslej smotany
želatínové stužovače za studena
2 lyžice cukru
1 vanilkový cukor
a ešte 2-3 lyžice želé z čiernych ríbezlí alebo iné farbivo, napríklad, povarené rozmixované a prepasírované čučoriedky, maliny a pod.

tvaroh, smotanu a cukor podľa chuti vymiešame

hmotu si rozdelíme do dvoch misiek 
jeden stužovač zarobíme podľa návodu, primiešame trochu tvarohovej hmoty, opatrne aby sa nevytvorili hrudky, postupne pridávame až minieme všetko.

Upečený vychladnutý korpus môžeme prekrojiť na polovicu a tak plniť ja som ale korpus vydlabala, okraje som nechala asi 1,5 cm od okraja a korpus som vykrojila asi do polovice.
Takto pripravený korpus som vložila naspäť do umytej tortovej formy a ešte som dookola dala papier na pečenie aby som si zdvihla bočnice.
Do vzniknutej "jamy" som dala trochu bielej tvarohovej hmoty, ovocie jahody a marhule a zaliala som tvarohovou hmotou. Trošku tvarohovej hmoty som si odložila.
Vydlabaný korpus som pomrvila, pridala zvyšok tvarohovej hmoty a natrela na tortu. Ak ste tortu len prekrojili na dve časti tak druhý diel korpusu uložíme na tvarohovú hmotu ale až keď stuhne.
Dáme do chladničky stuhnúť tak na hodinku.
Potom si pripravíme druhú časť tvarohovej hmoty presne tak ako prvú ale pridáme niečo na zafarbenie. Ja som pridala želé z čiernych ríbezlí. Takto pripravenú hmotu navrstvíme na už stuhnutú bielu hmotu a dáme na noc do chladničky.

Šľahačka na potretie:
2 šľahačky
2 stužovače
a niečo na zafarbenie, ja som použila jahodové želé s malou troškou želé z čiernych ríbezlí

vyšľahanou šľahačkou potrieme celé tortu, do zvyšku pridáme želé pre farbu, alebo rozmixované a prepasírované jahody, čučoriedky a pod. a touto farebnou šľahačkou potrieme vrch a boky ale tak halabala aby aj biela presvitala

zdobila som rohom hojnosti (kornútok zo zmrzlinárne) naplneným čučoriedkami a cukríkami
a bonbónmi z bielej a tmavej čokolády na ktoré som nalepila pomocou roztopenej čokolády písmenká, tie som kúpila.

a torta mohla putovať oslávenkyni a to bol najväčší zádrheľ lebo čokoládové písmenká sa mi začali okamžite topiť tak som ich musela cloniť novinami, no ruky ma boleli aj keď cesta trvala len nejakých 20 minút.


Agátka svoje narodeniny oslávila spolu so svojimi bratrancami, sesternicami a kamarátmi a samozrejme s celou rodinou.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára