Krvavý biftek je pre mňa veľká lahôdka... keď som si priniesla z obchodu krásnu hovädziu sviečkovicu hneď som vedela aký bude jej osud... najskôr som ju odblanila a potom uložila na dva dni do chladničky, nech sa pekne odleží a potom som z polovice urobila sebe a mužovi takéto krásne bifteky...
400g hovädzia sviečkovica * celé korenie 4farieb * soľ * olej
Príloha:
zelená fazuľka * sušené paradajky * cesnak * sezamové semienka
ocot balzamiko tmavý * soľ * mleté čierne korenie
z odležanej sviečkovice som odrezala dva asi 4cm vysoké plátky
každý kúsok som najskôr rukou roztlačila koľko sa dalo
v žiadnom prípade nepoužite tĺčik na mäso, to by bola hrubá chyba
potom som mäso sformovala do kruhu a previazala kuchynským povrázkom aby pekne držalo tvar * na dosku som vyliala trochu oleja a v ňom som každý biftek vyváľala
celé farebné korenie som rozdrvila v mažiari a vysypala na dosku
v podrvenom korení som vyvaľkala každý kúsok mäsa
korenie je štipľavé takže opatrne, kto nemá rád štipľavé stačí keď mäso otlačí v korení iba z jednej strany
takto upravené bifteky som zakryla a dala na hodinku do chladničky
pre tepelnou úpravou biftek vyberieme z chladničky aspoň 20 minút vopred aby mäso získalo izbovú teplotu
pred opekaním ešte posypeme soľou
opekala som 2 minúty z každej strany, kto nemá rád krvavý biftek opeká 4 minúty s každej strany a kto chce úplne prepečený opeká aj 9 minút z každej strany
hotový biftek som preložila na teplý tanier, zakryla miskou a odložila do tepla
do panvice som pridala trochu oleja a na ňom som krátko orestovala zelenú fazuľku, posypala sezamom, pridala som na plátky nakrájaný cesnak a opražila
odstavila z ohňa a pridala nakrájané sušené paradajky naložené v oleji a už len prehriala, pridala pár kvapiek balzamica a dochutila soľou a korením... ja mám paradajky naložené v oleji a ochutené takže nemusím toľko dochucovať... ešte treba dať pozor lebo pri vysokej teplote sa sušené paradajky veľmi rýchlo spália, preto ich stačí len prehriať...
podávala som so zemiakmi v šupe robenými na pare, preliatymi cesnakovým dresingom (jogurt, cesnak)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára