Veľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo je ťažké,
zdĺhavé a náročné... je pravda, že upiecť dobrý chlieb je veda, ale nie
je to ťažké ani náročné na čas... ja už vlastne chlieb ani nepečiem,
radšej pečiem rôzne druhy pečiva a tak ako som kedysi piekla z bielej
múky teraz rada skúšam všetky múky dostupné na našom trhu... najradšej pečiem takéto "bagety" sú väčšie ako tie z obchodu ale menšie ako chlieb, niečo medzi tým...
19-6-2013
Čo budeme potrebovať:
300g múka hladká
100g múka celozrnná špaldová
150g múka celozrnná pšeničná
50g ovsené vločky
350ml voda vlažná
350ml voda vlažná
20g droždie čerstvé
1 lyžička soli
droždie rozpustím vo vode, pridám hladkú múku a vidličkou rozmiešam na hladkú kašičku
potom pridám ostatné múky a ovsené vločky a vypracujem cesto.
Ja cesto robím priamo v miske-rýchlokyske čo
prakticky môže byť hocijaká plastová, uzatvárateľná miska. Ideálne je zamiesiť cesto večer, uzavretú nádobu aj s cestom dám do chladničky alebo do chladnej komory, nie blízko vykurovacieho telesa. Cesto nechám kysnúť minimálne 2-3 hodiny alebo cez noc. Ak dám cesto na noc do chladničky, ráno musí minimálne 2 hodiny odpočívať aby sa oteplilo, ak ho mám v komore môžem s ním ihneď pracovať.
Vykysnuté, odpočinuté cesto už nepremiesim ale ho rozdelím na dve časti, niekedy na štyri vtedy robím menšie a tenšie bagety. Plech si vysteliem papierom na pečenie a trochu ho poprášim múkou. Každé cesto opatrne zoberiem do pomúčených rúk a ponaťahujem ho, poskrúcam ako keď sa žmýka uterák a dám na plech.
Nechám 30 minút nakysnúť, potriem osolenou vodou a dám piecť do
vyhriatej rúry na 250°C asi 10-15 minút. Po upečení vyložím bagety na mriežku a znova ich potriem vodou aby sa pekne leskli...
Pečiem rôzne bagety, podľa toho akú mám doma múka -
obr.1: bagety z bielej hladkej múky
obr. 2: bagety z celozrnnej múky, ražnej múky a semienok ľanu, sézamu a slnečnice
obr. 3: bagety z chlebovej celozrnnej múky a ovsených vločiek
obr. 4: bagety zo špaldovej a hladkej múky a posypané ovsenými vločkami
obr.5: bagety zo špaldovej a hladkej múky, pšeničných vločiek a ľanového semienka
pozdravujem , len paec hore :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-)
OdstrániťKrásny blog Evi - gratulujem a prajem veľa skvelých receptov :-)
OdpovedaťOdstrániťTáni, ďakujem... konečne som sa odhodlala :-)
OdstrániťTieto som robila, su super.
OdpovedaťOdstrániťMiška, potešila si ma :-)
OdstrániťBagety sú krásne... mňam, ako aj celý blog :-) Som tu prvýkrát ale určite nie posledný :-)
OdpovedaťOdstrániťKristínka, ďakujem za priazeň :-)
Odstrániťraz som skúsila a uz sa robia každý týždeň :) sú skvelé a bez chémií
OdpovedaťOdstrániťEvka, prezrat prosim zaciatocnikom, cim lepis semiacka na tie bagetky, ze tam tak krasne drzia. Mne to vsetko prsi dole...
OdpovedaťOdstrániťVladislav, máš dve možnosti :-) buď dáš tak veľa semienok do cesta, že po upečení to vyzerá ako keby boli bagety nimi posypané - celkom posledný obrázok...
Odstrániťalebo si dosku, alebo rovno papier na pečenie posyp semienkami, ovsenými vločkami a pod. a už vytvarovanú bagetu v nich vyváľaj a je to!!! určite budú držať aj keď nejaké vždy opadajú...
prajem ti nech sa ti darí :)
Dobrý deň
OdpovedaťOdstrániťnáhodou z ražného alebo špaldového kvásku nepečiete?
z ražného som jeden čas piekla, kvások vypestovala naša nevesta a od nej som ho dostala... bohužiaľ mi vydržal len asi mesiac a potom som niečo pokazila, neviem čo a bolo po kvásku... takže teraz momentálne kváskový nepečiem...
Odstrániťďakujem za odpoveď. tie celozrenne muky špaldová a pšeničná, to majp byť celozrnná hladká, stredná, .. alebo? alebo to je jedno?
Odstrániťväčšinou používam špaldovú, pšeničnú, ražnú - celozrnú a hladkú a kupujem zväčša zn.Biomila... ale dobré skúsenosti mám aj s - Pšeničná múka hladká chlebová a Ražno pšeničná pre domáce pekárne a tiež Múka žitná tmavá chlebová - ja múky miešam tak ako je to v tomto recepte uvedené, chlieb, pečivo upečené len zo špaldovej alebo ražnej múky je ťažký, cesto sa lepí ako blato a ťažko sa s ním pracuje, potrebuje viac tekutín a celkovo chutí ináč... preto múky miešam, ale každému chutí iné tak treba experimentovať :-) tak nech sa darí
OdstrániťVýborný recept :))....chcem sa poďakovať.Večer som spravila cesto a ráno upiekla čerstvé pečivo,ktoré ma výbornú chuť a vyzerá presne ako na obrázku.Ešte raz Ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťďakujem :) som rada, že chutilo...
Odstrániť