01 januára 2024

Novoročná šošovicová polievka

Ak veríte poverám, potom isto viete, že na Nový rok by sme nemali jesť hydinu aby nám neuletelo šťastie. Mali by sme si navariť veľký hrniec šošovice. Čím viac šošovice na tanieri, tým viac peňazí v peňaženke. No kto by to nechcel? Veríte - neveríte? Ja pre istotu tú šošovicu navarím :)






29.12.2018


Základom dobrej šošovice je vývar z údeného mäsa. Preto si ho najskôr musíme uvariť. Do hrnca dáme variť vodu, pridáme zopár bobkových listov, nové korenie a čierne celé korenie. Keď voda zovrie, vložíme údené mäso a varíme až do zmäknutia, koľko varíme neviem, pretože my varíme údené mäso v tlakovom hrnci. Odkedy začne syčať, varím presne 20 minút, vypnem a nechám stáť 30 minút (varím na elektrike). Potom údené vyberiem, zabalím do alobalu a odložím do chladu. A do vývaru dám variť šošovicu. 

Čo budeme potrebovať:
500g šošovice
údenú prerastenú slaninu
sušené dubáky
zemiaky
cibuľu
cesnak
bobkový list
nové celé korenie 
čierne celé korenie
500ml kyslej smotany
citrón alebo ocot na dochutenie

Šošovica sa nevarí dlho, netreba ju namáčať ako fazuľu, sušené hríby ale radšej namočíme do vriacej vody asi tak na 30 minút.

Slaninu nakrájame na drobno a dáme ju na masť rozškvariť. Pridáme umytú šošovicu a zalejeme vývarom z údeného mäsa. Pridáme celú menšiu cibuľu aj so šupou, 2-3 bobkové listy, celé korenie dáme do čajítka, po uvarení ho vyberieme a korenie vyhodíme.
Zemiaky nakrájame časť celkom nadrobno a časť na väčšie kúsky. Tie malé sa rozvaria a zahustia polievku. Pridáme cesnak, scedené hríby a necháme variť. Soľ nepridávame, pretože vývar z údeného je slaný dosť.
Keď je šošovica uvarená pridáme kyslú smotanu, ale môžete pridať aj sladkú alebo smotanu na varenie. My máme najradšej polievku s kyslou smotanou. Aby sa smotana nezdrcla, vylejem ju do misky a naberačkou prilievam horúcu polievku a stále miešam. Smotana tak získava teplotu polievky a keď ju vylejem do hrnca už sa mi nezrazí. Polievku necháme prevrieť a ak treba dochutíme soľou, korením,octom alebo citrónovou šťavou.
Podávame s na kocky nakrájaným údeným a ozdobíme petrželkou, tá moja živorí v kuchyni v hrantíku, na parapetnej doske, moc sa jej toho roku nedarí ale počítam, že do jari vydrží.

Tak dobrú chuť a nech nám šťastie v novom roku neuletí a peňazí máme ako tej šošovice na tanieri :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára