03 marca 2021

Oškvarkové pagáčiky

Môj muž, raz za čas, kúpi slaninu a vytopí ju. Robíme to hlavne kvôli dobrej bravčovej masti. A odkedy vytápa slaninu v domácej pekárničke je to takmer bez roboty a nesmrdí nám celý byt.
A samozrejme máme oškvarky. Pagáčky som už nepiekla veľmi dávno a veru aj teraz som sa na ne chystala hádam aj dva týždne, ale ako môj muž povedal - oplatilo sa čakať. 


5.5.2018



Čo budeme potrebovať na cesto:
600g hladkej múky
1 kocku droždia
150ml mlieka
2 žĺtka
1 malú kyslú smotanu, asi 200 g
1 lyžicu bravčovej masti
lyžicu soli
mleté čierne korenie

náplň: 350g mletých oškvarkov
1 lyžica bravčovej masti

a ešte vajíčko na potretie
rascu na posypanie


droždie vymiešame v polovici mlieka a vylejeme do preosiatej múky, pridáme zvyšok mlieka v ktorom rozmiešame žĺtka, pridáme kyslú smotanu, bravčovú masť, soľ a mleté korenie

vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočinúť cca 30 minút


mleté oškvarky vymiešame s bravčovou masťou, oškvarky nesmú byť studené, musia mať izbovú teplotu ako cesto



Keď nám cesto podkyslo, rozvaľkáme ho na obdĺžnik asi 1cm hrubý.

Cesto potrieme pomletými oškvarkami a preložíme ho najskôr po dĺžke zhora do stredu a zdola do stredu a potom zľava doprava - spravíme si takého slimáčika. 


Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať. Potom rozvaľkáme, znovu preložíme a necháme 30 minút odpočívať. Toto urobíme ešte raz, čiže spolu 3x.


Cesto naposledy rozvaľkáme asi na 1cm, vykrajujeme pagáčiky. 

Potrieme vajíčkom, posypeme rascou a uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.




2 komentáre: