23 septembra 2025

Kysnutý koláč s ringlotami a makom

Minulý rok sa nám neurodilo žiadne ovocie, všetko zničili jarné mrazíky. Zato tohto roku bola úroda ovocia bohatá. A bohato zarodila aj naša staručká ringlota. Piekla som koláče aj buchty, aj do mrazáku som si odložila.
Toto je koláč z posledných ringlôt a je fakt výborný. Ak nemáte ringloty použiť sa dajú samozrejme aj slivky.






Čo budeme potrebovať:

Cesto:
500 g hladkej múky
1/2 kocky droždia
2 lyžice cukru
250 ml mlieka
100 ml oleja
1 vajce
štipka soli

Droždie rozmiešame v mlieku, pridáme cukor, múku, olej a štipku soli a hneď zamiesime cesto. Na teplom mieste, prikryté necháme vykysnúť.

Posýpka:
1 lyžice bravčovej masti
3 lyžice hrubej múky
3 lyžice kryštálového cukru

Všetko spolu zmiešame najlepšie prstami tak, aby sme vytvorili hrudky. Najlepšia posýpka je s bravčovou masťou, ak nemáte použite maslo, tuk alebo olej. Cukor sa používa vždy kryštálový, nie práškový, dobrý je aj trstinový alebo hnedý.

A ešte:
ringloty alebo slivky
mak mletý
cukor trstinový


Vykysuté cesto roztiahneme na veľký, hlbší vymastený a hrubou múkou vysypaný plech.
Ringloty umyjeme, prekrojíme, vyberieme kôstky a nakrájame na štvrťky. 
Ringloty naukladáme na cesto tesne k sebe. Mierne ich zatlačíme do cesta.



Posypeme makom a kryštálovým cukrom. Naše ringloty boli veľmi sladké preto som použila viac maku ale len málo cukru.
Vrch koláča posypeme hrubšou vrstvou posýpky.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 20 minút podľa veľkosti plechu a hrúbky cesta.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára