Metrový koláč. Kto by nepoznal tento zákusok. Nesmel chýbať na žiadnej rodinnej oslave ani svadbe. No mne sa tento zákusok vyhýbal celé roky. Nikdy som ho nepiekla aj keď som veľakrát chcela. Až teraz som ho piekla prvýkrát v živote a celkom sa podaril.
Čo budeme potrebovať:
6 bielkov
6 žĺtkov
250 g práškový cukor
300 g hladká múka
150 ml olej
150 ml voda
1 a 1/2 prášku do pečiva
štipka soli
2 lyžice kakaa
2 lyžice vody
Plnka:
500 ml mlieka
2 Zlaté klasy
250 g maslo
150 g práškový cukor
1 vanilkový cukor
1 lyžica rumu
Poleva:
200 g várovej čokolády
asi 2 lyžice vody
2 lyžice oleja
Vajíčka rozdelíme a z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Postupne zašľahávame múku zmiešanú s práškom do pečiva, štipku soli, vodu a olej. Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov.
Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát.
Do druhej polovice primiešame kakao a 2 lyžice vody a vylejeme do druhej formy.
Pečieme na 180°C asi 20 -25 minút. Necháme mierne vychladnúť a potom vyklopíme z formy.
Úplne vychladnuté krájame na rovnaké diely. Držíme sa vzoru ktorý sa otlačil z formy.
Plnka:
Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme puding. Prikryjeme ho fóliou a necháme úplne vychladnúť.
Maslo a cukor vymiešame do peny, postupne zašľaháme vychladnutý puding a rum alebo esenciu. Plnku odložime do chladu.
Ja som piekla večer aj plnku som si pripravila večer a plnila som ráno.
Nakrájané kúsky natierame plnkou a spájame striedavo bledé a tmavé cesto.
Zvyšným cestom potrieme celý koláč a odložíme do chladu. Vychladený koláč potrieme čokoládovou polevou.
Poleva:
várovú čokoládu rozpustíme nad parou, pridáme vodu a olej a vymiešame do hladka
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára