Každý rok na Vianoce pečiem tradičné koláčiky, ale hľadám vždy aj niečo nové čo som nikdy nepiekla. A tých nových netradičných receptov zas tak veľa nie je. Až som natrafila na tento recept. Je od českého kuchára Maršálka. Pracny sú na prvý pohľad veľmi tradičný vianočný keksík ale čo je v ňom veľmi netradičné sú lyofilizované maliny a malinový cukor v ktorom sa pracny obaľujú. Neskutočná intenzívna chuť a vôňa malín ma celkom dostala. A to nehovorím o vzhľade. Sú skrátka výborné.
Čo budeme potrebovať:
190 g hladkej múky
75 g mandľovej múky
125 g práškového cukru
140 g masla
10 g lyofilizované maliny
2 g soli
na obaľovanie:
125 g práškového cukru
10 g lyofilizované maliny
Do misy si odvážime múky, cukor, štipku soli a nadrobno nasekané maslo. Rukami vypracujeme mrveničku. Pridáme maliny a jemne ich podrvíme, tak aby v ceste zostali kúsočky malín.
Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a odložíme na hodinu do chladu.
Odležané cesto natlačíme do formičiek na pracny. Plníme až po okraj a zarovnáme.
Pečieme na 160°C asi 12 minút.
Pripravíme si malinový cukor na obaľovanie. Do vyššej nádoby si odvážime maliny a ponorným mixérom ich rozdrvíme na prach. Pridáme práškový cukor a dobre premiešame.
Upečené pracny vyklopíme a obaľujeme v malinovom cukre.
Skladujeme v plastovej, uzatvárateľnej krabici kde by mali vydržať niekoľko týždňov, ale to nemám ešte vyskúšané.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára