14 apríla 2019

Pohánka so sušenými paradajkami a kozím syrom

Pohánku som objavila pomerne nedávno a musím povedať, že sa mi zapáčila hneď od začiatku.
Je nenáročná na prípravu a v kuchyni má celkom široké uplatnenie. Do polievky ako závarka, ako príloha k mäsu, ako rizoto. Všade tak kde používame ryžu, bulgur , kuskus môžeme použiť pohánku. A nášmu zdraviu to bude len a len prospievať a našej váhe tiež.






Prečo pohánka? lebo:

  • pohánka sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach, preto je  pohánka BIO, nemusíte sa obávať, že obsahuje nebezpečné pesticídy
  • je bezlepková
  • je bohatá na vlákninu
  • obsahuje minerálne látky ako horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor a draslík
  • vitamíny B1, B2, E, C a vitamín P - rutín
  • posilňuje imunitu, má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány
  • a navyše aj dobre chutí 


Čo budeme potrebovať:

100 g pohánky, množstvo pre 2 osoby
250 ml vriacej, osolenej vody

sušené paradajky naložené v oleji
kozí syr, alebo akýkoľvek iný syr
cesnak

podľa sezóny niečo zelené - mladý špenát, mladú cibuľku, petrželku...




Príprava pohánky je veľmi jednoduchá. 
Pohánku prepláchnite pod horúcou vodou, vysypte do kastrólika v ktorom už vrie osolená voda. Prikryte a varte asi 5 minút. Odstavte a zakryté nechajte stáť asi 20 minút.


Ja si pohánku varievam hlavne keď varím len pre seba a nechce sa mi stáť pri sporáku. Do uvarenej pohánky pridám čo nájdem v chladničke alebo komore.


Tentoraz to boli sušené paradajky naložené v oleji, kozí syr nakrájaný na tenké plátky, popučený a nadrobno nakrájaný cesnak a olivový olej v ktorom boli naložené paradajky. Pridala som ešte pár lístkov mladého špenátu a chutný pohánkový šalát bol na stole.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára