Pohánku som objavila pomerne nedávno a musím povedať, že sa mi zapáčila hneď od začiatku.
Je nenáročná na prípravu a v kuchyni má celkom široké uplatnenie. Do polievky ako závarka, ako príloha k mäsu, ako rizoto. Všade tak kde používame ryžu, bulgur , kuskus môžeme použiť pohánku. A nášmu zdraviu to bude len a len prospievať a našej váhe tiež.
Prečo pohánka? lebo:
- pohánka sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach, preto je pohánka BIO, nemusíte sa obávať, že obsahuje nebezpečné pesticídy
- je bezlepková
- je bohatá na vlákninu
- obsahuje minerálne látky ako horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor a draslík
- vitamíny B1, B2, E, C a vitamín P - rutín
- posilňuje imunitu, má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány
- a navyše aj dobre chutí
Čo budeme potrebovať:
100 g pohánky, množstvo pre 2 osoby
250 ml vriacej, osolenej vody
sušené paradajky naložené v oleji
kozí syr, alebo akýkoľvek iný syr
cesnak
podľa sezóny niečo zelené - mladý špenát, mladú cibuľku, petrželku...
Príprava pohánky je veľmi jednoduchá.
Pohánku prepláchnite pod horúcou vodou, vysypte do kastrólika v ktorom už vrie osolená voda. Prikryte a varte asi 5 minút. Odstavte a zakryté nechajte stáť asi 20 minút.
Ja si pohánku varievam hlavne keď varím len pre seba a nechce sa mi stáť pri sporáku. Do uvarenej pohánky pridám čo nájdem v chladničke alebo komore.
Tentoraz to boli sušené paradajky naložené v oleji, kozí syr nakrájaný na tenké plátky, popučený a nadrobno nakrájaný cesnak a olivový olej v ktorom boli naložené paradajky. Pridala som ešte pár lístkov mladého špenátu a chutný pohánkový šalát bol na stole.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára