Veľmi rada používam v kuchyni jogurt a ešte radšej jogurtový základ, ktorý používam na rôzne dresingy, vynikajúci je s uhorkou ako šalát... určite to
mnohí poznáte, ja to ľúbim ako nátierku, dochutím si ako chcem a
nemusím kupovať nátierkové maslá... ale vynikajúci je aj na sladko,
trochu cukru a ovocie mňam... no a srvátka má tiež rôzne využitie,
môžete ju vypiť, pridať ju do akejkoľvek kyslej polievky, alebo ju
použiť na zamiesenie chleba, pečiva...
Nátierka:
paprika červená, žltá, pór
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie
A ráno máme krásny veľmi, veľmi hustý jogurtový základ a srvátku...
zamiešať, osoliť a okoreniť a odložiť na chvíľu do chladničky nech sa chute prepoja.
400g múka hladká
100g ovsené vločky
350ml srvátka
20g droždie čerstvé (1/2 kocky)
1 lyžička soľ
semienka na posypanie
cesto zakryjeme a na hodinku naň zabudneme, potom premiesime a necháme kysnúť znova hodinku, môžu byť aj dve
potom už cesto ale nemiesime, len ho nožom opatrne rozdelíme na dve
časti, každú ponaťahujeme a pokrútime ako keď žmýkate uterák a dáme na
plech a ešte necháme pol hodinku kysnúť.
väčšinou sa takto pokrútia ale ja ich nechám tak, potriem ich vodou do ktorej pridám trochu oleja a bohato posypem semienkami
pečiem tak, že rúru dám na najsilnejšie, teda na 250°C, plech vložím do
rúry, ihneď stíšim na 200°C a pečiem 10-15 minút. Upečené nechám pár
minút na plechu a potom ich preložím na mriežku. Je to dôležité lebo na
plechu by mohli od spodu zvlhnúť
no
a takto vyzerá upečená bageta - vnútri pekne pórová, zvrchu tenká ale
chrumkavá kôrka a keď bageta vychladne môžeme si ju výdatne natrieť
výbornou jogurtovou nátierkou, ozdobíme zeleninou, vajíčkom na tvrdo,
petrželkou.....
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára