Predstava vareného bravčového alebo hovädzieho jazyka nie je pre mnohých lákavá, som presvedčená, že väčšina ľudí nikdy varený jazyk nejedla a ani jesť nebude a to je chyba... jazyk je veľmi jemné, úplne chudé, tým pádom diétne mäso...
Ja som ho varila na Nový rok, kedy k nám už tradične chodia deti na novoročný obed. V čase keď sme všetci prejedení ešte z vianočných sviatkov nám jemné mäso z jazyka všetkým chutilo... mali sme ho na tri spôsoby - s knedľou, s chlebom a tí čo si dali záväzok v jedle sa obmedzovať, si dali ľahký salát s jablkom, jablkovým chrenom a kúskami vareného jazyka, samozrejme nemohla chýbať šošovica na kyselo nech sme v novom roku bohatí :-)
2.1.2016
novoročná šošovica na kyslo, varený bravčový jazyk s omáčkou, strúhaným čerstvým chrenom a opraženými mandľovými lupienkami - s chlebom alebo knedľou ako komu chutí
čo budeme na staročeský varený jazyk potrebovať:
1000g /4ks/ bravčový jazyk, môže byť aj hovädzí
asi 200g koreňovej zeleniny
1 lyžica medu
3 klinčeky
5 guličiek celého čierneho korenia
5 guličiek nového korenia
kúsok zázvoru, soľ
-----
3 rožky
4 žĺtka
300ml smotany
-----
strúhaný chren
opražené lupienky mandlí
ja varím jazyk v tlakovom hrnci - koreňovú zeleninu, 2 mrkvy, 1 petržlen a kúsok zeleru, nakrájam na malé kocky a vložím do tlakového hrnca, pridám kúsok zázvoru, veľkú lyžicu medu a všetky koreniny, zalejem vodou a dám variť, keď voda zovrie vložím jazyky, zavriem tlakový hrniec a od chvíle kedy začne pískať varím hodinu, potom vypnem, jazyk vyberiem na podnos a zavolám manžela do kuchyne aby urobil tú najhoršiu prácu pretože horúci jazyk treba ihneď olúpať od hrubej kože... ak nemáte tlakový hrniec musíte jazyk variť cca 3 hodiny a vody dajte len toľko aby boli jazyky tesne pod vodou...
ja zatiať do horúceho vývaru pridám rožky, keď sa rožky rozmočia všetko prepasírujem cez sitko, ak sa vám nechce pasírovať môžete aj mixovať ale nesmiete zabudnúť vybrať všetky guličky korenia, alebo ich rovno dajte variť v čajítku alebo v gáze, uľahčíte si tak robotu
prepasírovanú alebo rozmixovanú omáčku nechám prevrieť, žĺtky rozmiešam v smotane na varenie, vylejem do vriacej omáčky a ihneď odstavím
nakrájaný jazyk prelejeme omáčkou, posypeme čerstvým nastrúhaným chrenom a opraženými mandľovými lupienkami, podávame s chlebom alebo knedľou
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára