tento rok som mala v pláne upiecť nejakú veselú veľkonočnú tortu, hlavne aby bola farebná, taká jarná keď už nám na Veľkú Noc sneží... moja voľba padla na špenátovú, krásne zelenú tortu, špenátové robím väčšinou rolády na slano, piecť tortu bol tak trochu risk ale musím povedať, že vyšiel viac než dobre... jemný, šťavnatý korpus v spojení s jemnou tvarohovou plnkou bol naozaj dobrá voľba a určite som ho nepiekla posledný krát...
Čo budeme potrebovať:
Korpus:
6 vajec
1,5 šálky kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
3/4 šálky oleja
1,5 šálky múka hladká
1,5 šálky múka hrubá
1 prášok do pečiva
500g špenátový pretlak
Krém:
500g tvaroh jemný
500ml smotana kyslá
2 vanilkové cukry
1-2 lyžice práškového cukru
2 bal. želatínový stužovač za studena
Ostatné:
jahodový džem, cukrové vajíčka, marcipánové kvietky
Korpus:
- najskôr necháme rozmraziť špenátový pretlak a necháme ho na sitku odkvapkať
- obe múky preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva
- bielka vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom, postupne pridáme všetky žĺtky, olej a stečený špenát
- špenátovú zmes opatrne zmiešame s múkou
- cesto vylejeme do veľkej tortovej formy
- pečieme na 180°C asi hodinu
- po upečení necháme úplne vychladnúť
- skrojíme vrch korpusu a rozmeľníme ho na krásnu zelenú drobenku
Plnka:
tvaroh, smotanu a cukor vymiešame, stužovač pripravíme podľa návodu a spojíme s tvarohovou hmotou
- korpus rozkrojíme, spodný diel potrieme jahodovým džemom a plnkou
- zvyškom plnky potrieme aj celú tortu a celú ju posypeme zelenými tortovými omrvinkami
- a na koniec veľké zelené hniezdo ozdobíme vajíčkami, marcipánovými kvietkami alebo ako chceme...
a na torte si pochutili aj na vnúčatká... Jerguško cieľavedome
likvidoval cukrové vajíčka a Agátka si pochutnávala na kvetinkovom
koláči, ktorý som tiež piekla...
Úplná krááááása, ste veľmi šikovná
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-)
OdstrániťFantastická torta! Klobúk dole... A vnúčatká krásne :-)
OdpovedaťOdstrániťďakujem :) všetky vnúčatká sú krásne :) pre babku tie najkrajšie :)
Odstrániťa torta mala úspech, dokonca ju zjedol aj chlap, ktorý v živote nedal špenát do úst, nakoniec ochutnal a potom spucoval celú porciu...
Klobúk dolu, ale vyzerá nádherne!!!!
OdpovedaťOdstrániťďakujem :)
OdstrániťJe nádherná... Myslíte, že ju zvládne spraviť aj začiatočník?
OdpovedaťOdstrániťbez najmenších problémov to zvládne aj úplný začiatočník, nie je čoho sa báť :-)
Odstrániťale ak budete robiť do klasickej tortovej formy tak urobte cesto len zo 4 vajec, ostané suroviny po 1 šálke a olej 1/2 šálky, prášok do pečiva môže ísť celý a špenátu cca 350g, ja som robila zo 6 vajec ale do veľkej formy... prajem, nech sa Vám darí :)