Rebarboru pestovala naša mama na záhrade, teda myslím, že tam rástla len tak, skoro ako burina. Najviac si pamätám na rebarborový kompót ktorý som vôbec nemala rada, už ani neviem prečo, ale koláč som zjedla.
Rebarbora časom celkom vymizla z nášho jedálnička až teraz si ju občas kúpim v obchode.
A tak som po veľmi dlhom čase zase upiekla rebarborový koláč, Výborný bol.
Patrilo by sa ešte vedieť, že rebarbora má okrem veľkého množstva živín, obsahuje draslík, horčík, železo, jód a.i., má aj nepriaznivý vplyv hlavne na žlčnikárov, ľadvinárov a tehotné ženy pretože obsahuje kyselinu šťaveľovú. Nepriaznivý vplyv ale dokážu oplyvniť mliečne výrobky preto je dobré piť k rebarborovému koláču mlieko, alebo dať na koláčik vrchovatú lyžicu kyslej smotany alebo upiecť koláč priamo s tvarohom.
Na druhej strane, sezóna rebarbory je krátka a tak asi nehrozí, že sa rebarbory prejeme a už vôbec sa nemusíme báť, že nám uškodí
Čo budeme potrebovať:
na cesto:
1 šálka polohrubej múky
1/2 šálky hladkej špaldovej múky
1 šálka trstinového cukru
1/2 šálky pomarančového džusu
3 žĺtky
125g masla
sneh z troch bielkov
múku polohrubú, špaldovú, cukor premiešame, pridáme zmäknuté maslo,
3 žĺtky, džus a vymiešame cesto, nakoniec pridáme sneh z bielkov
a ešte:
4 stonky rebarbory
1 šálka trstinového cukru
stonky rebarbory ošúpeme a nakrájame na malé kúsky, vložíme do misky,
posypeme 1 šálkou cukru a necháme postáť
na drobenku:
50g masla
50g cukru
50g nasekaných vlašských orechov
50g hladkej špaldovej múky
všetky suroviny dáme do misky a prstami pospájame do hrudiek
---------
vymiešané cesto vylejeme na menší, hlbší plech
na vrch poukladáme kúsky rebarbory aj so šťavou ktorú si pustila
posypeme drobenkou
pečieme na 180°C asi 25 minút
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára