Toho roku sa nám na našej chalupárskej záhradke moc nedarilo. Jediné čoho bolo veľa, bola červená repa a veru aj riadne veľká narástla. Ešteže červenú repu všetci ľúbime.
Na uvarenie jesennej polievky budeme potrebovať:
červenú repu - červenú kapustu - červenú alebo bielu cibuľu
údené klobásku
bujón, cesnak
bobkový list, nové celé korenie, soľ, rascu
domácu bravčovú masť
a pár kvapiek citrónovej šťavy alebo malú lyžičku octu
a pár kvapiek citrónovej šťavy alebo malú lyžičku octu
na bravčovej masti speníme cibuľu pridáme na kolieska nakrájanú klobásku a opražíme pekne do zlata
keď je klobáska opražená pridáme -
červenú repu nakrájanú na kocky
a kapustu nakrájanú na pásiky
dobre zamiešame a chvíľu opražíme
pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a zalejeme vriacou vodou do ktorej sme pridali bujón
prikryjeme a varíme až do zmäknutia červenej repy
na úplný záver pridáme prelisovaný alebo nadrobno nasekaný cesnk, ak treba dosolíme, dochutíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou
ak ste polievkový tak ako my a nevadí vám tmavá až čierna farba polievky určite si pochutíte, takáto sýta jesená polievka zohreje telo aj dušu - dobrú chuť!
Až na ten bujón. Tútu chémiu my nemusíme. Veď tá zeleninka a klobása má svoju chuť aj vôňu. Prečo to kaziť bujónom.
OdpovedaťOdstrániťs bujónom, ale aj s inými surovinami je to tak, že aj keď je v recepte napísané bujón každý si tam dá to čo bežne používa alebo čo má doma a väčšina tam ešte vrazí aj vegetu. Ja si napr. bujón mrazím. Keď mám viac vývaru, tak ho zredukujem na minimum, dám do malých misiek a zamrazím. Je výborný aj pod mäso, aj do polievok. Ale to neznamená, že bujón nekupujem, aj bujóny sú rôzne. Kupujem v DM sypký bujón a je dobrý.
Odstrániť