11 septembra 2019

Hubová nátierka na hrianky



Nátierky sa u nás tešia veľkej obľube. Je fajn mať v chlatničke niečo dobré domáce - na raňajky, na olovrant alebo len tak keď nás prepadne hlad.
Teraz som robila teplú nátierku z húb na hrianky. Robila som ju z vatovca, čo zas nie je celkom bežná huba, ale dá sa pripraviť zo šampiňónov, z bedlí a ak máte dostatok hoci aj z dubákov.






Čo budeme potrebovať:

vatovec obrovský 
alebo šampiňóny, bedle alebo iné čerstvé hríby
cibuľu
cesnak
papriku
soľ
rascu

Ja som použila vatovec ktorý nám narástol v sade. Vatovec má tvrdú kožu a vnútro ktoré skutočne pripomína vatu. Kožu treba olúpať a vnútro nakrájať na úplne drobno.
Ak použijeme iné hríby, očistíme a nakrájame ich na drobno.
Nakrájané hríby osmažíme na masle. Stále miešame aby nám hríby nezhoreli. Orestované hríby odložíme bokom.


Cibuľu, papriku a cesnak nakrájame na úplne drobno, osolíme, orascujeme  a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Potom odokryjeme a vydusíme všetku šťavu.
K udusenej zelenine pridáme orestované hríby a ak treba dosolíme. Všetko spolu prehrejeme ale iba chvíľu. Zelenina má byť udusená ale hríby chrumkavé. Koreniť moc netreba aby sa neprebila chuť hríbov.

Ešte teplé natierame na hrianky potreté cesnakom. Nátierka je dobrá aj studená. U nás ale nestačila vychladnúť, zjedli sme ju na posedenie.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára