13 januára 2024

Bravčová panenka s dubákovou omáčkou

Pri takom kvalitnom mäse akým je bravčová panenka netreba vymýšľať komplikované recepty. Skôr by som dala dôraz na kvalitné suroviny ktoré budú tvoriť doplnok k mäsu. Ja som v tomto prípade použila sušené dubáky, ktoré v lete nazbieral manžel. Sušené dubáky používam len celkom špeciálne, napr. do vianočnej kapustnice, bežne používam blanžírované a zamrazené hríby, ale tie tak pekne nevoňajú. Omáčka zo sušených dubákov prevoňala celú kuchyňu.




Čo budeme potrebovať:

bravčovú panenku
prosciutto
horčicu
soľ
mleté čierne korenie

na omáčku:
sušené dubáky 
cibuľu
smotanu na varenie
horčicu
soľ
mleté čierne korenie
mletý kmín


Omáčka:
sušené hríby zalejeme vriacou vodou a necháme napučať. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme scedené hríby, osolíme a okoreníme. Dusíme a ak treba podlievame vodou. Dusíme cca 30 minút a potom všetko ponorným mixérom rozmixujeme. Vrátime na oheň, pridáme smotanu, lyžicu horčice a omáčku prevaríme. Ak je moc hustá riedime mliekom a podľa potreby dochutíme korením.


Bravčovú panenku odblaníme a na horúcom oleji prudko opečieme zo všetkých strán. Opekáme krátko len aby sa mäso zatiahlo, až potom mäso osolíme a okoreníme. Na doske si rozložíme prosciutto, stred zľahka potrieme horčicou (alebo horčicou potrieme panenku, ale ozaj len zľahka) do stredu položíme panenku a zabalíme ju do slaninky.

Takto pripravené mäso preložíme na pekáč a vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 15 minút, podľa toho aké chceme mať mäso prepečené.
Potom mäso zabalíme do alobalu a necháme postáť približne 10 minút a hneď podávame.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára