Celkom nebadane prišla jeseň a je čas pozbierať úrodu na záhrade... tohto roku sa mi zadarilo s tekvicami... veľkú radosť mám hlavne so slušnej úrody tekvice hokkaido čo pre mňa znamená, že takúto výbornú polievku môžem variť častejšie...
Hokkaidó je nielen chutná, ale aj zdravá zelenina. Nemusí sa šúpať a
použiť sa dá z nej všetko, aj vnútro so semienkami. Podľa orientálnej
medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny a žalúdka. Je bohatá na
karotén. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má
priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia
tejto tekvice priaznivo ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc.
V semenách má mimoriadne vysoký obsah zinku. Pre diabetikov je významný
inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým
zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva.
Čo budeme potrebovať:
tekvicu hokkaido * mrkvu * cibuľu * zemiaky * kúsok zázvoru
soľ * mleté čierne korenie
tekvicový olej * chlebové krutóny
umyté Hokkaido prepolíme na polovicu, dužinu vydlabeme, nakrájame
na mesiačiky a potom na kocky * nešúpeme, len ak je povrch odretý tak ho
okrojíme * tekvicu hokkaido varíme aj so šupou * na troche oleja speníme cibuľku, pridáme očistené a nakrájané zemiaky a
mrkvu, chvíľku restujeme, pridáme hokkaido, zalejeme vodou a varíme * osolíme.
keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju * ja som ešte pridala vodu lebo som
mala polievku veľmi hustú * dochutíme mletým čiernym korením, v podstate
to ani moc dochucovať netreba, pretože Hokkaido má výraznú chuť, tak aby
sme ju koreninami neprehlušili * kto má rád môže pridať za malú lyžičku mletého čerstvého zázvoru
krutóny si pripravíme so staršieho chleba, ktorý nakrájame na kocky a na troche oleja opečieme na veľmi miernom ohni, vlastne to skôr sušíme
podávame s chlebovými krutónmi, pokvapkané tekvicovým olejom
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára