23 septembra 2013

Polievka z tekvice hokaido.


Celkom nebadane prišla jeseň a je čas pozbierať úrodu na záhrade... tohto roku sa mi zadarilo s tekvicami... veľkú radosť mám hlavne so slušnej úrody tekvice hokkaido čo pre mňa znamená, že takúto výbornú polievku môžem variť častejšie...


Hokkaidó je nielen chutná, ale aj zdravá zelenina. Nemusí sa šúpať a použiť sa dá z nej všetko, aj vnútro so semienkami. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny a žalúdka. Je bohatá na karotén. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia tejto tekvice priaznivo ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. V semenách má mimoriadne vysoký obsah zinku. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva. 




Čo budeme potrebovať:

tekvicu hokkaido  *  mrkvu  *  cibuľu  *  zemiaky  * kúsok zázvoru   
soľ  *  mleté čierne korenie 
tekvicový olej  *  chlebové krutóny













umyté Hokkaido prepolíme na polovicu, dužinu vydlabeme, nakrájame na mesiačiky a potom na kocky  *   nešúpeme, len ak je povrch odretý tak ho okrojíme  *  tekvicu hokkaido varíme aj so šupou  *  na troche oleja speníme cibuľku, pridáme očistené a nakrájané zemiaky a mrkvu, chvíľku restujeme, pridáme hokkaido,   zalejeme vodou a varíme  *  osolíme. 














 
keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju  *  ja som ešte pridala vodu lebo som mala polievku veľmi hustú  *  dochutíme mletým čiernym korením, v podstate to ani moc dochucovať netreba, pretože Hokkaido má výraznú chuť, tak aby sme ju koreninami neprehlušili  *  kto má rád môže pridať za malú lyžičku mletého čerstvého zázvoru  

krutóny si pripravíme so staršieho chleba, ktorý nakrájame na kocky a na troche oleja opečieme na veľmi miernom ohni, vlastne to skôr sušíme

podávame s chlebovými krutónmi, pokvapkané tekvicovým olejom 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára