Cuketa je veľmi variabilná zelenina, môže sa piecť, variť, dusiť, dá sa jesť surová, chutná je nielen na slano ale aj na sladko... tento koláčik je zvláštny spojením čokolády, cukety a kyslej smotany... na prvý pohľad netradičné spojenie ale veľmi, veľmi chutné....
CESTO:
350g cuketa mladá
500g múka polohrubá * 1PL prášok do pečiva * štipka soli
300g cukor krupica
2 vajcia * 125ml olej * 140ml mlieko
2PL kakaa
PLNKA:
500g tvaroh * 200g maslo * 100g cukor práškový
500ml mlieko * 2 vanilkové pudingy * 2PL cukor
POLEVA:
150g čokoláda horká
400ml smotana kyslá * 2PL cukor práškový
Cuketu umyjeme a postrúhame na jemno * v jednej nádobe vyšľaháme v mlieku vajcia, pridáme cukor a nakoniec
olej. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli. Do
tekutej zmesi primiešavame postupne múku a nakoniec nastrúhanú cuketu.
Ak si cuketa pustí veľa šťavy trochu ju vymačkajte ale nie moc. Cesto má
byť trochu redšie * hotové cesto si rozdelíme a do 1/3 vmiešame 2 PL kakaa.
Na stredne veľký plech, na pečiaci papier (alebo vymazaný) dáme najskôr bledé cesto a na vrch opatrne hnedé cesto * pečieme na 180°C asi 20-25 minút. Necháme celkom vychladnúť, potom papier stiahneme.
Plnka: z mlieka, pudingu a cukru si uvaríme hustý puding a necháme ho
vychladnúť * tvaroh, zmäknuté maslo a cukor vyšľaháme a po častiach
vmiešame vychladnutý puding.
Poleva: kyslú smotanu vymiešame s cukrom. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a ihneď do nej zamiešame kyslú smotanu * na cesto navrstvíme plnku a na plnku rozotrieme čokoládovú polevu * ozdobíme, ja som urobila vidličkou takéto pásy a dáme do chladničky stuhnúť *
určite čo najskor vyskúšam, vyzerá výborne....
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-)
OdpovedaťOdstrániť