Keď som na internete po prvýkrát objavila írsky sódový chlieb nemala som moc veľkú chuť ho vyskúšať, prišlo mi to zbytočné, veď upiecť dobrý domáci chlieb zas nedá toľko námahy, chce to len čas... no aj v tomto prípade platí nikdy nehovor nikdy... a tak som vyskúšala a piekla už niekoľkokrát... ako rýchla náhrada nášho chleba sa dá použiť... ja ho mám rada len tak nasucho opečený ako hrianku
budeme potrebovať:
chlieb č.1:
4 šálky chlebovej žitnej múky
1 lyžička prášku do pečiva * 1 lyžička sódy bicarbóny * 1 lyžičku soli
2 šálky cmaru, bieleho jogurtu, kyslej smotany alebo kyslého mlieka
chlieb č.2:
200g múka hladká * 250g múka celozrnná pšeničná
1 lyžička sóda bicarbóna * 1 lyžička soľ
450ml cmaru, bieleho jogurtu, kyslej smotany alebo kyslého mlieka
450ml cmaru, bieleho jogurtu, kyslej smotany alebo kyslého mlieka
všetky sypké časti zmiešame, pridáme cmar a vidličkou zamiešame... cesto sa nemiesi
mokrými rukami ho vyformujeme do bochníka, vložíme do formy alebo na plech na pečiaci papier... vrch pomúčime
pečieme v rúre na 190°C asi 50-60 minút
po upečení ho preložíme na mriežku a necháme vychladnúť
chlieb č.1 som piekla zo žitnej chlebovej múky... je taký ťažší ale chuťovo dobrý
mne ale najviac chutí nasucho opečený ako hrianka
a toto je chlieb č.2 čiže chlieb z hladkej a celozrnnej múky ktorý sa mne osobne lepšie pozdáva, jeho chuť sa viac približuje k chlebu a má dobrú chrumkavú kôrku... a je celkom dobrý aj na druhý deň
peciem ho uz 2roky.Cela rodina sme mali histaminovu intoleranciu -tento chlieb a uprava stravovania nam velmi pomohla.Som vdacna za tento super chlieb!
OdpovedaťOdstrániťja tento chlieb moc často nepečiem, len raz za čas, ale je výborné, že teraz si človek fakt môže vyberať a upiecť si to čo mu chutí a hlavne prospieva, voľakedy nebolo toľko informácií a možností a ľudia zbytočne trpeli... ja si napríklad neviem predstaviť život bez chleba nech už by bol v akejkoľvek forme... prajem všetko dobré :-)
Odstrániť