začalo to kedysi dávno, keď som prvý krát naložila hrozienka do rumu... odvtedy viac menej stále mám čosi naložené v alkohole... začalo to hrozienkami, pokračovalo višňami, orechami, zázvorom a skončilo vanilkovým luskom... niečo v alkohole, niečo v mede... niečo je len tak ako dobrotka na zmrzlinu alebo na vylepšenie koláčov a niečo je aj prospešné nášmu zdraviu
naložiť hrozienka do rumu je celkom jednoduché, do vhodného pohára dáme
umyté hrozienka,
najlepšie také veľké sultánky a zalejeme rumom... schováme aspoň na dva týždne a
priebežne odjedáme a priebežne dopĺňame
hrozienka aj rum...
po veľmi dlhom čase som si tohto roku znova naložila višne v rume...
veľký 5 litrový pohár
som naplnila višňami popresýpala cukrom a zaliala
rumom... a samozrejme schovala do komory,
zo začiatku som ich sem tam
premiešala ale postupom času som pohár zatlačila do kúta
a zabudla som
naň... a dobre som spravila, sú výborné a rum sa zmenil na griotku,
jednoducho dobrota...
asi mesiac pred Vianocami nakladám do rumu orechy a lieskovce...
používam ich pri pečení vianočnej štóly, alebo do guliek ktoré robím z
odrezkov,
prípadne nepodarkov, veď aj to sa pri pečení pritrafí...
a toto je môj tohto ročný objav... v pohári vľavo som ešte na jar
naložila do rumu klinčeky, badyán a celú škoricu a získala som tak
esenciu ktorú po kvapkách pridávam
do drobného pečiva, medovníkov
v
druhej fľaške je v brandy naložený vanilkový struk, ktorý som len
rozrezala,
je naložený asi dva týždne a už teraz krásne vanilkovo vonia
a
použijem ho pri vianočnom pečení...
aj keď v tomto nie je ani kvapka alkoholu musím na záver pridať môj obľúbený zázvor
s
citrónom naložený v mede... zvykla som si ho mať
celú zimu v chladničke...
tak ako míňam, tak postupne dopĺňam zázvor,
citróny a dolievam medom...
je to nielen zdravé a vhodné ako prevencia
proti nachladnutia ale aj veľmi dobré...
ja túto dobrotu vyjedám len tak lyžičkou alebo si naložím do pohára
a
zalejeme horúcou, nie vriacou, vodou a mám výborný čajík...
a tu je moja komorová zásobáreň :) v alkohole naložené sa nikdy nepokazí :)
použitie je široké... fantázii sa medze nekladú
Tak toto sú všetko dobré nápady. Ja som už druhý rok naložila zázvor do medu a citrónu. Orechy do alkoholu? To by ma v žívote nenapadlo, ale asi vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťJarmilka, veru aj ja keď som dávala orechy do alkoholu prvý krát mala som malú dušičku, ale je to fajn hlavne do koláčov... no a zázvor v mede je úplne najlepší...
OdpovedaťOdstrániť