Dostala som chuť na celkom obyčajnú žemľovku, keď už je sezóna jabĺk treba to využiť. Žemľovku som nerobila niekoľko rokov a keďže sa mi nechcelo moc experimentovať upiekla som celkom obyčajnú jablkovo-tvarohovú žemľovku. Sme len dvaja a tak miesto veľkého plechu som urobila žemľovku do malej kruhovej formy...
Čo budeme potrebovať:
6-8 rožkov
3-4 jabĺčka * 2 lyžice cukru * 1 lyžička škorice
3-4 vajcia * 300-400 ml mlieka * 1-2 lyžice cukru
tvaroh * 1-2 lyžice cukru
hrozienka * mandľové lupienky
V mlieku rozhabarkujeme žĺtka a trochu cukru. Rožky nakrájame na kolieska a namáčame ich v pripravenom mlieku. Vystelieme nimi formu.
Jablká očistíme, nakrájame na plátky, posypeme cukrom a škoricou a naložíme ich do formy, posypeme hrozienkami, ktoré sme najskôr namočili do horúcej vody.
Tvaroh zmiešame s lyžicou cukru a navrstvíme na jablká.
Vrch prikryjeme namočenými rožkami, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 180°C asi na 45 minút, potom odokryjeme a zapečieme. Bábovku necháme mierne vychladnúť, potom ju preklopíme na okrúhly plech, ja som použila dno z veľkej tortovej formy...
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
Žemľovku celú potrieme snehom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme na pár minút zapiecť.
Žemľovku celú potrieme snehom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme na pár minút zapiecť.
a bola výborná :o)
OdpovedaťOdstrániťV jednoduchosti je krása , len na veľkú moju bolesť, nemám rada žemlovky, už od útleho detstva, neodopieram si ju spraviť , ale len pre moju polovičku , je to veľmi lákavé z tvojej ponuky. :-) :-)
OdpovedaťOdstrániťJarka, veď ja som na tom úplne rovnako... a priznávam, že žemľovku som nerobila hádam aj 10 rokov, možno aj viac :-) ale bola u nás vnučka, chcela som robiť palacinky, ale potom padol návrh na žemľovku... poobede prišiel syn z vnúčikom a veru aj ten si pochutil :-) tak som bola celkom rada, že som sa rozhodla pre žemľovku bola to taká zmena....
OdpovedaťOdstrániťToto je iny level, nez to, co nam v skole davali :) Mnam.
OdpovedaťOdstrániťMiška, možno preto žemľovku moc nemusím :-)
Odstrániť