Milujem risotto, také fajnové
krémové... toto je pre mňa úplne ako stvorené pretože spája dve veci
ktoré mám rada, ryžu a tekvicu hokkaidó :-) a navyše má veľmi nezvyčajnú
prípravu.... začína sa síce dusiť s vínom ale pokračuje sa s tekvicovým pyré čo
celému risottu dodáva krásnu slniečkovú farbu a neopakovateľnú chuť...
vyskúšajte :-)
tekvicu hokkaidó
200g ryžu Arborio
200ml biele suché víno
100ml kurací vývar
tekvicový olej
muškátový oriešok
kúsok masla
tymián čerstvý
soľ, mleté biele korenie
petržlenová vňať
tekvicové semienka
parmezán
Na prípravu risotta by sme mali použiť kvalitné suroviny
predovšetkým ryžu, kvalitné suché víno, kurací vývar a parmezán. Samozrejme
všetko sa dá nahradiť, tekvicový olej slnečnicovým, parmezán eidamom, kurací
vývar bujónom... ale čo by sa nemalo nahrádzať je ryža, skúste použiť ryžu
Arborio ktorá je určená na risotto, je bežne dostupná v obchodoch a je aj
cenovo dostupná.
Najprv si nachystáme tekvicu. Môžete použiť akúkoľvek maslovú tekvicu, ja som použila hokkaidó, má tú výhodu, že sa nemusí šúpať. Tekvicu prekrojíme, vydlabeme stred a nakrájame. Jednu polovicu nakrájame len tak hala-bala a dáme ju variť do malého množstva osolenej vody.
Keď je tekvica mäkká, vodu zlejeme (nie všetku) a tekvicu rozmixujeme, pridáme kurací vývar na rozriedenie.
Druhú časť pokrájame na drobné kúsočky
a orestujeme na troche tekvicového (slnečnicového) oleja, pridáme čerstvý
(sušený) tymián, mierne osolíme, okoreníme bielym korením a nastrúhaným
muškátovým orieškom. Restujeme pokiaľ nie je tekvica mäkká ale nie rozvarená,
čiže asi 10 minút.
A môžeme pripravovať rissoto - pripravíme si ryžu Arborio, biele suché víno a tekvicové pyré rozriedené kuracím vývarom.
Na oleji orestujeme ryžu pridáme tymián a zalejeme bielym vínom. Miešame až sa víno čiastočne odparí a čiastočne vstrebe do ryže a začneme po troche pridávať tekvicové pyré, stále miešame.... bohužiaľ toto je taká piplačka, treba stále miešať, alebo často premiešavať pretože to má tendenciu prihorieť. Pyré prilievame pokiaľ sa ryža neuvarí, nemala by byť rozvarená.... trvá to asi 30 minút
hotovú ryžu odstavíme pridáme kúsok masla a za hrsť parmezánu,
orestovanú tekvicu a petržlenovú vňať, zamiešame a naložíme na tanier
môžeme posypať tekvicovými
semiačkami a nastrúhaným parmezánom... dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára