Raz za čas si zmyslím urobiť domáce cestoviny a keď už robím, tak spravím aj do zásoby. Aj z týchto cviklových som si nasušila a odložila do komory, ale vydržali tam iba jednu noc. Prvú várku sme zjedli s mužom na chalupe a zbytok som uvarila na druhý deň pre deti - také dobré to bolo. A pohladili nielen bruško ale aj oči. Ja milujem farebné jedlé a červené cestoviny, zelené pesto a biely syr to bolo to správne pohladenie v tento krásny jesenný deň.
Cviklové tagliatelle:
2 malé cvikle
hladká múka
vajce
olivový olej
štipku soli
Červenú repu dobre umyjeme a uvaríme v šupe do mäkka.
Vychladnutú repu ošúpeme a spolu s vajíčkom, soľou a trochou olivového oleja
rozmixujeme na jemnú kašu.
Cviklový základ prelejeme do väčšej misky a začneme
pridávať múku. Pridávame a miešame vidličkou pokiaľ sa nám dá. Potom cesto
preložíme na dosku, podsypame múkou a rukami vypracujeme pevné, pružné
cesto. Cesto zakryjeme miskou a necháme odpočívať aspoň pol
hodiny,
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenko a nakrájame na dlhé a širšie rezance.
Ja som si pomohla strojčekom na cestoviny, ktorý cesto
vyvaľká aj nakrája.
Rezance ukladáme na pomúčenú utierku, poprášime ich múkou
aj zvrchu aby sa nelepili a necháme ich obschnúť.
Keď robím domáce cestoviny, tak už si spravím viac a to čo
nezjeme k obedu usuším, dám do krabice a odložím do komory.
Obschnuté rezance uvaríme v osolenej vode a scedíme ale
nepreplachujeme studenou vodou, ešte horúce kladieme na tanier. Trochu vriacej
vody na tanieri nie je na škodu, pesto ktoré pridáme k cestovinám spolu s
horúcou vodou vytvoria omáčku ktorá krásne cestoviny obalí.
Špenátové pesto:
čerstvý špenát
olivový olej extra virgin
orechy - vlašské, píniové, slnečnicové, mandle...
parmazán
citrón
soľ
Špenátové listy, orechy - ja som použila vlašské -
nastrúhaný parmazán, kvalitný olivový olej, citrónovú šťavu a štipku soli
rozmixujeme na nie príliš jemnú kašu. Nech nám tie oriešky pekne chrumkajú pod
zubami. Na záver ochutnáme a dochutíme podľa seba.
Špenátové pesto si naložíme spolu s cviklovými rezancami na
tanier a doplníme podľa seba - ja som natrhala mozzarellu, pridala na drobné
kocky nakrájanú uvarenú červenú repu a na drobno nakrájané mladé lístky z
červenej repy a ešte nezabudnite poliať dobrým olivovým olejom a navrch
hoblinky parmazánu, alebo všetko pekne spolu zamiešajte a posypte strúhaným
parmazánom
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára