09 júla 2022

Pomaly pečená bravčová krkovička





Pečenú bravčovú krkovičku pripravujem veľmi rada, pretože jej príprava je jednoduchá, nenáročná na čas, ale jej využitie v kuchyni je široké. So zemiakmi, ryžou alebo knedľou, s rôznymi omáčkami, s kyslou kapustou alebo len tak so zeleninovým šalátom. A to nehovorím o studenej pečenej krkovičke nakrájanej na tenké plátky s horčicou, chrenom alebo rajčinami a papkrikou a samozrejme dobrým chlebom. 

Ja som upiekla asi dvoj kilovú krkovičku a mali sme ju na obed s novými zemiakmi a zeleninovým šalátom, zajtra bude s knedľou a kapustou a čo zostane zjeme len tak s chlebom.




Čo budeme potrebovať:

bravčovú krkovičku bez kosti vcelku
veľa cibule
cesnak
olej
soľ
mleté čierne korenie
koreniacu zmes na bravčové mäso 
alebo
mleté čierne korenie
drvenú rascu
červenú papriku
tymián
čilli

ľubovoľné:
slanina
mrkva
pór


Krkovičku osušíme papierovou utierkou a prudko opečieme na oleji zo všetkých strán. 

Načistíme si zeleninu - veľa cibule nakrájame na mesiačiky. Z cibule nám vznikne dobrá šťava na poliatie mäsa alebo základ pre omáčku, preto ňou nešetríme. Môžeme pridať mrkvu, pór, slaninku. 




Pripravíme si zmes na potretie mäsa - do misky dáme asi 3 lyžice oleja, 2 lyžice vody, veľa pretlačeného cesnaku, mleté čierne korenie, drvenú rascu, červenú papriku, tymián, mleté čilli,  alebo použijeme koreniacu zmes na bravčové mäso.


Mäso, ktoré sme prudko opiekli posolíme a potrieme zmesou ktorú sme si pripravili. Podlejeme pohárom vody a zakryté dáme do vyhriatej rúry na 160°C asi na 3 hod. Dĺžka pečenia záleží nielen od veľkosti a kvality mäsa ale aj od použitej nádoby na pečenie. Ja používam liatinový kastról ktorý nielenže skracuje čas pečenia ale mäso sa v ňom nevysušuje, nepripeká. Jediné čo sa dá liatinovým hrncom vytknúť je, že sú veľmi ťažké.




Upečenú krkovičku nakrájame na plátky a podávame s prílohou podľa vlastnej chuti.
My sme mali udusené, nové, čerstvo nakopané zemiaky s našej záhrady a k tomu zeleninový šalát s uhoriek, polníčka, paradajok, mladej cibuľky, čiže z toho čo som našla na záhradke. Takéto varenie sa mi páči.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára