Patizóny, cuketa, tekvice. Máme ich plnú záhradu. Keď poviem, že bude na obed tekvica všetci len prevracajú očami. Muž ich potajme likviduje tak, že ich strúha sliepkam a myslí si, že o tom neviem. Pritom mne to vôbec nevadí, lebo už ani ja neviem čo s nimi. No ale aby som aj čosi navarila a aby ani rodina nefrflala snažím sa tekvice do jedla zakamuflovať tak, aby si nikto nesťažoval. Dnes som skryla patizóny do zapekaných cestovín.
cestoviny - vrtule
patizóny alebo cukety
šampiňóny
paradajky
soľ
drvená rasca
na omáčku:
lúpané paradajky
olej
cesnak
čerstvá bazalka
soľ
mleté čierne korenie
tvrdý syr alebo mozzarella
a syr na posypanie
Paradajková omáčka:
paradajky sparíme vriacou vodou a ošúpeme. Nakrájame ich na drobnejšie. Časť paradajok popučíme rukou aby sme mali aj šťavu aj kúsky paradajok. Môžeme použiť aj kupované lúpané paradajky v konzerve.
Paradajky ochutíme pretlačením cesnakom, soľou, mletým čiernym korením a čerstvou bazalkou. Pridáme štipku cukru a lyžicu oleja.
Patizón očistíme, semená vykrojíme a ak je patizón starší okrojíme aj šupku. Patizón nakrájame na tenké plátky. Šampiňóny nakrájame a spolu s patizónom opražíme na oleji. Osolíme a dochutíme mletou rascou.
Cestoviny uvaríme a scedíme, pridáme paradajkovú omáčku a premiešame. Do vhodnej zapekacej nádoby dáme vrstvu cestovín s omáčkou.
znova vrstvu cestovín a vrstvu syra
pridáme paradajky
a ukončíme vrstvou cestovín
Zapekaciu misky prekryjeme papierom na pečenie aby sa zvrchu nevysušili a dáme ich zapiecť na 180 °C asi na 30 minút. Potom posypeme syrom a dáme zapiecť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára