17 septembra 2023

Veľhory

Zákusok Veľhory som jedla prvý a posledný krát asi pred 15 rokmi. Odvtedy som si naň občas spomenula ale nemala som odvahu ho upiecť. Lebo odpaľované cesto. Nikdy som ho nerobila aj keď som ho chcela vždy vyskúšať, ale odvaha mi chýbala. Asi to chcelo svoj čas a ten prišiel, zdá sa práve teraz. 

V rodine máme troch septembrových oslávencov tak som sa hecla a div sa svete zákusok sa podaril. Neznamená to, že ho teraz budem robiť každý druhý deň, ale dcéra si na november objednala veterníky, že keď už to odpaľované cesto viem upiecť :-)






Čo budeme potrebovať: 

cesto:
250 ml vody
125 g Cera alebo maslo
štipka soli
150 g hladkej múky
5-6 vajec podľa veľkosti

karamelová plnka:
300 g kryštálového cukru
150 ml vody

500 ml mlieka
2 bal Zlatého klasu
2 lyžice hladkej múky
2 žĺtky
250 g masla

šľahačková plnka:
2 šľahačky
1 stužovač šľahačky

čokoláda na ozdobenie


Odpaľované cesto je tak trochu alchýmia. Dôležité je všetko si presne navážiť, problém je ale s vajíčkami. My máme domáce vajíčka a tie sú oproti kupovaným veľmi veľké. Vyriešil by to recept kde by bola uvedená gramáž rozmiešaných vajec, ale taký recept som nenašla. Preto treba pridávať vajíčka po jednom a to posledné pridávať po troche. Ja som nakoniec pridala 4 celé a z piateho asi polovicu. Ale opakujem ja mám veľmi veľké vajíčka. Či je cesto správne, čiže ani tuhé ani riedke, zistíme tak, že odkvapkáva z metličky, alebo háku mixéra v takých cencúľoch a keď zoberiete kúsok cesta medzi dva prsty tak sa lepí a naťahuje. Ťažko sa to vysvetľuje, ešte ťažšie fotí, preto odporúčam pozrieť si na youtube vídeá, je ich tam dosť.
Ešte k tej Cere do cesta. Tiež tieto tuky nepoužívam, ale vo všetký receptoch bola Cera iba v jednom použili maslo, tak som použila Ceru aj ja. 

Cesto:
- do hrnca dáme variť vodu a nakrájanú Ceru, pridáme štipku soli a varíme až do rozpustenia tuku
- keď voda vrie, odstavíme, prisypeme múku a miešame aby sa nám múka a tekutina spojili
- potom cesto vrátime na mierny plameň a miešame asi 1 minútu aby sa tekutina odparila, čiže odpaľujeme
- cesto odstavíme a za občasného miešania vychladíme
- ja som cesto preložila do robota a miešala ho tak dlho až bolo vlažné
- do vlažného cesta začneme pridávať celé vajcia postupne vždy po jednom
- posledné vajíčko rozmiešame a pridáme iba polovicu, ak bude treba pridáme aj druhú polovicu. Ak budete mať správnu veľkosť vajec tak asi použijete všetky vajcia, ale treba si dať pozor lebo ak by bolo cesto riedke pridanie múky to nenapraví
- cesto rozdelíme na dva plechy a rozotrieme ho na pečiaci papier
pre mňa to bola najhoršia časť práce, také patlámo patlámo, ale nakoniec sa podarilo 
- pečieme na 200°C asi 10 minút potom zmiernime na 180°C a pečieme ešte asi 10 minút
- nesmieme otvárať rúru pretože by sa nám cesto nezvlnilo
- po upečení nastáva druhý problém, obe cestá sú zvlnené, jedno pôjde na vrch ale na to druhé budeme natierať plnku. Vo všetkých receptoch píšu, že keď na cesto natriete plnku tak sa vyrovná. No mne sa nevyrovnalo, alebo len čiastočne. V jednom recepte prikryli cesto hneď po upečení zloženou utierkou, že sa vyrovná. Skúsila som, nevyrovnalo sa. Myslím, že nabudúce na ešte horúce cesto položím nachvíľu druhý plech a trochu pritlačím, možno to pomôže.


Plnka:
Do kastróla so širším dnom dáme 300 g cukru a necháme bez miešania rozpustiť, skaramelizovať. Pridáme vodu a miešame až sa karamel rozpustí. Treba dať pozor pretože zo začiatku to veľmi kypí. Necháme vychladnúť.
V mlieku rozmiešame Zlatý klas, múku, žĺtka pridáme karamel a uvaríme hustý krém. Do ešte horúceho pridáme nakrájané maslo a mixérom vyšľaháme. Odložíme do chladničky a pred natieraním na cesto ho môžeme ešte raz prešľahať.

 
Keď máme všetko pripravené môžeme začať skladať naše Veľhory.

Z plátov stiahneme papier na pečenie a ten ktorý chceme dať naspodok vrátime naspäť do pekáča alebo dáme na podnos.
Na cesto natrieme karamelovú plnku a navrch ušľahanú šľahačku do ktorej pridáme stužovač. 
Prikryjeme druhým plátom. Ja som si druhý plát najskôr nakrájala na kocky aby sa mi potom pri krájaní nelámal.
Vrch pofŕkame rozpustenou čokoládou a dáme do chladničky najlepšie na noc. 





2 komentáre: