Toto je spojenie dvoch receptov - varených jačmenných krúpkov a pečenej červenej repy.
Varené krúpky môžete použiť ako prílohu k mäsu a z pečenej cvikle spraviť výborný šalát. Spojením týchto dvoch jedál vznikne výborný hlavný chod.
Čo budeme potrebovať:
1 šálku jačmenných krúpov
2 šálky vody alebo vývaru
asi 200g uvarenej červenej repy
soľ
kúsok masla
červenú repu
slaninu prerastenú
vlašské orechy
sušený cesnak
soľ
mleté čierne korenie
petržlenovú vňať
bazalku
feta syr
Ako prvú si pripravíme červenú repu. Kľudne si repu uvarte večer, vychladnutú a prikrytú uschovajte v chladničke. Alebo uvarte väčšie množsto naraz a zamrazte. Príprava takéhoto jedla bude potom oveľa jednoduchšia.
Červenú repu dobre umyjeme a dáme variť. Varíme podľa veľkosti repy asi 30 až 60 minút, skrátka do zmäknutia. Vychladnutú repu ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska asi 0,5 cm. Časť uvarenej repy si odložíme na krupoto.
Ak ste piekli celý cesnak, po upečení ho vytlačte zo šupky a zamiešajte do pečenej repy.
Pripravíme si pyré z červenej repy - uvarenú repu rozmixujeme a rozriedime vodou alebo vývarom tak aby sme mali 2 šálky pyré.
A môžeme začať variť krupoto.
Na lyžici oleja krátko osmahneme dobre umyté krúpky a zalejeme cviklovým pyré. Ja dávam o trošku viac ako dve šálky pretože časť tekutiny je rozmixovaná cvikla. Osolíme a za občasného miešania uvaríme, čo trvá asi 30-35 minút. Krúpy majú tendenciu prihárať, preto občas miešame. Ja varím v hrnci ktorý neprihára ale samozrejme miešam aj tak.
Keď je krupoto hotové pridáme hrudku masla a ak treba dosolíme. Premiešame a krupoto je hotové. Kľudne sa dá jesť len takto, samotné.
Cviklové krupoto podávame s pečenou cviklou, feta syrom a posypané bylinkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára