08 júla 2024

Krupoto s pečenou červenou repou, feta syrom a orechmi

 

Toto je spojenie dvoch receptov - varených jačmenných krúpkov a pečenej červenej repy. 

Varené krúpky môžete použiť ako prílohu k mäsu a z pečenej cvikle spraviť výborný šalát. Spojením týchto dvoch jedál vznikne výborný hlavný chod. 






Čo budeme potrebovať:
  
1 šálku jačmenných krúpov
2 šálky vody alebo vývaru
asi 200g uvarenej červenej repy
soľ
kúsok masla

červenú repu
slaninu prerastenú
vlašské orechy
sušený cesnak
soľ
mleté čierne korenie

petržlenovú vňať
bazalku

feta syr



Ako prvú si pripravíme červenú repu. Kľudne si repu uvarte večer, vychladnutú a prikrytú uschovajte v chladničke. Alebo uvarte väčšie množsto naraz a zamrazte. Príprava takéhoto jedla bude potom oveľa jednoduchšia.
Červenú repu dobre umyjeme a dáme variť. Varíme podľa veľkosti repy asi 30 až 60 minút, skrátka do zmäknutia. Vychladnutú repu ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska asi 0,5 cm. Časť uvarenej repy si odložíme na krupoto.


Kolieska repy poukladáme na plech, pridáme na malé slížiky nakrájanú slaninu, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Pridať môžete aj celú hlavu cesnaku prekrojenú na polovicu. Plech dáme do studenej rúry a nastavíme 200° C, ja som použila teplý vzduch, čiže nemusíme dopredu predhrievať rúru. Pečieme asi 40 minút. Potom pridáme za hrsť vlašských orechov, zvýšime teplotu na 220°C a pečieme ešte asi 10 minút. 
Ak ste piekli celý cesnak, po upečení ho vytlačte zo šupky a zamiešajte do pečenej repy.


Krupoto:
Krúpy
prepláchneme horúcou vodou. 
Pripravíme si pyré z červenej repy - uvarenú repu rozmixujeme a rozriedime vodou alebo vývarom tak aby sme mali 2 šálky pyré. 
A môžeme začať variť krupoto.
Na lyžici oleja krátko osmahneme dobre umyté krúpky a zalejeme cviklovým pyré. Ja dávam o trošku viac ako dve šálky pretože časť tekutiny je rozmixovaná cvikla. Osolíme a za občasného miešania uvaríme, čo trvá asi 30-35 minút. Krúpy majú tendenciu prihárať, preto občas miešame. Ja varím v hrnci ktorý neprihára ale samozrejme miešam aj tak.
Keď je krupoto hotové pridáme hrudku masla a ak treba dosolíme. Premiešame a krupoto je hotové. Kľudne sa dá jesť len takto, samotné.

Cviklové krupoto podávame s pečenou cviklou, feta syrom a posypané bylinkami. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára