Zapekaný karfiol sa u nás varí počas celého roka, sem tam s rôznymi obmenami.
Toto je taká klasika a takto pripravený karfiol zje celá rodina.
Čo budeme potrebovať:
karfiol
zemiaky uvarené v šupke
môžu byť aj uvarené zemiaky s predošlého dňa
šunka
šampiňóny
3-4 vajcia
kyslá smotana
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať
nastrújaný syr
Karfiol rozoberieme na ružičky a predvaríme v osolenej vode. Nevaríme dlho, len toľko čo voda zovrie a hneď ho scedíme.
Zemiaky uvaríme v šupe, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na drobno alebo pretlačíme ako na šalát. Môžeme použiť aj varené zemiaky z predchádzajúceho dňa, aspoň ich zužitkujeme.
Zemiaky navrstvíme na dno vhodného pekáčika alebo zapekacej misy. Polejeme ich časťou vajíčkovej smotany, zamiešame a uhladíme lyžicou.
Do ďalšej misky si nachystáme predvarený karfiol. Ak treba väčšie kúsky roztlačíme vidličkou. Pridáme na pásiky nakrájanú šunku, hríby, petržlenovú vňať a zalejeme vajíčkovou zmesou. Dobre premiešame a navrstvíme na zemiaky.
Dáme piecť na 180°C asi na 30 minút. Môžeme vložiť aj do studenej rúry a pečieme pokiaľ zmes nestuhne a zvrchu sa nepripečie.
Posypeme strúhaným syrom a necháme zapiecť.
Podávame s kyslou uhorkou alebo zeleninovým šalátom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára