10 novembra 2023

Zapekaný karfiol

 

Zapekaný karfiol sa u nás varí počas celého roka, sem tam s rôznymi obmenami. 

Toto je taká klasika a takto pripravený karfiol zje celá rodina.






Čo budeme potrebovať:

karfiol
zemiaky uvarené v šupke 
môžu byť aj uvarené zemiaky s predošlého dňa
šunka 
šampiňóny
3-4 vajcia
kyslá smotana
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať
nastrújaný syr

Karfiol rozoberieme na ružičky a predvaríme v osolenej vode. Nevaríme dlho, len toľko čo voda zovrie a hneď ho scedíme.
Zemiaky uvaríme v šupe, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na drobno alebo pretlačíme ako na šalát. Môžeme použiť aj varené zemiaky z predchádzajúceho dňa, aspoň ich zužitkujeme.


Kyslú smotanu a vajíčka rozmiešame, osolíme a okoreníme. 

Zemiaky navrstvíme na dno vhodného pekáčika alebo zapekacej misy. Polejeme ich časťou vajíčkovej smotany, zamiešame a uhladíme lyžicou.


Do ďalšej misky si nachystáme predvarený karfiol. Ak treba väčšie kúsky roztlačíme vidličkou. Pridáme na pásiky nakrájanú šunku, hríby, petržlenovú vňať a zalejeme vajíčkovou zmesou. Dobre premiešame a navrstvíme na zemiaky.

Dáme piecť na 180°C asi na 30 minút. Môžeme vložiť aj do studenej rúry a pečieme pokiaľ zmes nestuhne a zvrchu sa nepripečie.

Posypeme strúhaným syrom a necháme zapiecť.


Podávame s kyslou uhorkou alebo zeleninovým šalátom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára