Včera som varila granadír a ostali mi zemiaky uvarené v šupke. Čo s nimi? Najprv som z mrazničky vytiahla karfiol, potom som pridala špenát a aj keď to pôvodne malo byť bezmäsité jedlo, pridala som aj kuracie mäso.
A pretože som nemala doma kyslú smotanu urobila som bešamel ochutený syrom a podľa prázdnych tanierov všetkým chutilo.
A ja som mala radosť, že som sa zbavila zbytkov z komory a mrazničky.
Čo budeme potrebovať:
zemiaky uvarené v šupke
karfiol
špenát listový
kuracie mäso
cesnak
soľ
mleté čierne korenie
na bešamelovú omáčku:
50 g maslo
50 g hladkej múky
asi 500 ml mlieka
pol lyžičky soli
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
100 g strúhaného syra (Eidam)
Maslo rozpustíme vo vyššom kastróli, odstavíme a prisypeme múku. Dobre rozmiešame, vrátime na oheň a urobíme svetlú zápražku. Po troche prilievame vlažné mlieko a stále miešame na miernom plameni. Omáčka nám postupne hustne. Miešme asi 10 minút. Bešamel môžeme urobiť trochu redší pretože pridaný syr ho ešte zahustí. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, soľ, mleté korenie a muškátový oriešok. Miešame až do rozpustenia syra. Ak je bešamel moc hustý zriedime ho mliekom.
- zemiaky uvarené v šupke, ošúpané a nakrájané na kolieska
- karfiol rozobraný na ružičky predvarený v osolenej vode
- listový špenát, ja som použila mrazený, mierne rozmrazený špenát som osolila a pridala som pretlačený cesnak.
Do zapekacej misky uložíme kolieska zemiakov, ružičky karfiolu a ochutený špenát. Zalejeme polovicou bešamelu a poukladáme kúsky osoleného a okoreneného kuracieho mäsa.
Dáme piecť na 180°C asi na 30 minút, potom zvýšime teplotu a zapečieme.
Grateful for your ability to make complex ideas accessible. Well done!
OdpovedaťOdstrániť