07 septembra 2024

Bravčová panenka a hubové risotto


Bravčová panenka je výborné mäso na minútky, to je všeobecne známe, len vymyslieť recept ktorý som ešte nerobila je ťažšie. Zvyčajne robím panenku s hríbovou krémovou omáčkou, to je u nás taká klasika. Dnes som si vymyslela hríbové krémové risotto s grilovanými paradajkami.  
Ako sa ukázalo bola to výborná kombinácia. Ešte lepšia by bola keby som mala dubáky, ale toho roku u nás moc hríby nerástli a tak mám len celkom málo nasušené, tak akurát na vianočnú kapustnicu. No a to si predsa neminiem na risotto. 




Čo budeme potrebovať:
bravčovú panenku
prerastenú slaninku, pancetu
soľ
mleté čierne korenie
tymián

na risotto:
1 šálku ryže Arborio al. Carnaroli
menšiu cibuľu
čerstvé šampiňóny
čerstvé al. sušené dubáky
asi 150 ml biele víno
hovädzí vývar
soľ
petržlenová vňať
kúsok masla
tvrdý syr na strúhanie, Parmezán, Gran Moravia...

Na troche oleja osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu, necháme zosklovatieť, pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny, ak použijeme sušené hríby necháme ich najskôr vo vode napučať. Hríby dusíme asi 10 minút potom pridáme ryžu. Dobré je použiť originál ryžu na risotto (Arboria, Carnaroli...), táto ryža sa neoplachuje. Všetko spolu opekáme za stáleho miešania. Podlejeme vínom, miešame až sa víno odparí podlejeme hovädzím (kuracím) vývarom tak, aby bola ryža mierne zaliata. Premiešame a necháme variť na slabom plameni. Občas premiešame. Ak sa odparí všetka voda a ryža ešte nie je mäkká dolejeme vývar. Varíme a miešame až je ryža mäkká, približne 20 minút. Solíme opatrne pretože vývar býva slaný. Keď je risotto hotové odstavíme ho z ohňa, pridáme petržlenovú vňať, hrudku masla a jednu-dve hrste nastrúhaného tvrdého syra. Premiešame. 


Bravčovú panenku odblaníme, osušíme, osolíme a okoreníme. Na pečiaci papier, alebo fóliu poukladáme na seba tenké plátky slaninky.


Do stredu položíme panenku a pomocou papiera zrolujeme.


Preložíme na pekáčik a vložíme do vyhriatej rúry na 180°C asi na 20 minút. Potom panenku vyberieme z rúry, pekáčik zakryjeme alobalom a necháme odpočívať.


Panenku nakrájame na plátky široké asi 1,5 cm. Cherry paradajky prekrojíme, uložíme na panvičku, pokvapkáme olejom, posypeme štipkou cukru, osolíme a posypeme tymiánom. Prudko opečieme.

Bravčovú panenku podávame s hubovým risottom, ozdobíme orestovanými cherry paradajkami a posypeme petrželkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára