21 júla 2024

Ratatouille II.

Je teplo a tak varíme jednoduché letné jedlá. Výhoda je, že aj záhradka nám dáva svoje plody a treba ich zužitkovať. Ratatouille je veľmi jednoduché a veľmi variabilné zeleninové jedlo. U nás sme zvyknutí na lečo, zeleninu so slaninou, klobásou, vajíčkami. Ratatouille je len čistá zelenina a bylinky. Je výborné s chlebou, bagetou ale aj ako príloha k mäsu. Pripravovala som už aj ratatouille ktoré je na prípravu dosť zložité ale zato veľmi krásne recept je TU  Tento dnešný recept je klasika a je fakt veľmi jednoduchý.




Čo budeme potrebovať:

baklažán
cuketu
papriku 
paradajky
cibuľu
cesnak

drvené paradajky v konzerve

olivový olej
bazalku
oregáno
tymián
soľ
mleté čierne korenie


Postup je veľmi jednoduchý najskôr si nakrájame všetku zeleninu a uložíme každú zvlášť.

Baklažán aj cuketu by sme mali použiť mladú aj so šupkou. Ak náhodou máme staršie kusy tak baklažán osolíme, necháme vypotiť, potom umyjeme a osušíme. 

Cuketu ak má semiačka tak ich vyrežeme a použijeme len pevnú časť. 

Papriku očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Použiť môžeme zelenú, červenú aj žltú papriku.

Paradajky zalejeme vriacou vodou, vyberieme vložíme do studenej vody a ošúpeme. Na ratatouille by sa mala použiť iba pevná časť paradajky, čiže mäkká stredná časť s jadierkami do ratatouille nepatrí. Ale zase vôbec nevadí ak ju tam dáte.

Cibuľu nakrájame, nemusí byť nadrobno a cesnak nasekáme.


Pripravíme si jednu menšiu panvicu a misu alebo pekáč na zapekanie. V menšej panvici na olivovom oleji opečieme baklažán. Zeleninu opekáme, nedusíme preto musíme stále miešať. Keď je baklažán opečený preložíme ho do zapekacej misy. Potom opečieme papriku a hotovú presunieme do zapekacej misy. Nakoniec opečieme cibuľu spolu s cuketou a na záver, aby nám nezhorel, pridáme nasekaný cesnak. Dobre miešame a keď cuketa celkom zbelie a zmäkne pridáme ju k ostatnej zelenine.

V podstate ide o to, že každú zeleninu restujeme zvlášť, nesolíme a nekoreníme. 


Keď máme všetku zeleninu orestovanú osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a zamiešame.

Pridáme ošúpané a nakrájané paradajky a zalejeme drvenými alebo pasírovanými paradajkami z konzervy. Všetko dobre premiešame, zakryjeme a dáme do vyhriatej rúry na 180°C asi na 30 minút. Potom odokryjeme a necháme v rúre odpariť prebytočnú tekutinu.

Podávame s hriankami, bagetou alebo ako prílohu k mäsu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára