Je teplo a tak varíme jednoduché letné jedlá. Výhoda je, že aj záhradka nám dáva svoje plody a treba ich zužitkovať. Ratatouille je veľmi jednoduché a veľmi variabilné zeleninové jedlo. U nás sme zvyknutí na lečo, zeleninu so slaninou, klobásou, vajíčkami. Ratatouille je len čistá zelenina a bylinky. Je výborné s chlebou, bagetou ale aj ako príloha k mäsu. Pripravovala som už aj ratatouille ktoré je na prípravu dosť zložité ale zato veľmi krásne recept je TU Tento dnešný recept je klasika a je fakt veľmi jednoduchý.
Čo budeme potrebovať:
baklažán
cuketu
papriku
paradajky
cibuľu
cesnak
drvené paradajky v konzerve
olivový olej
bazalku
oregáno
tymián
soľ
mleté čierne korenie
Baklažán aj cuketu by sme mali použiť mladú aj so šupkou. Ak náhodou máme staršie kusy tak baklažán osolíme, necháme vypotiť, potom umyjeme a osušíme.
Cuketu ak má semiačka tak ich vyrežeme a použijeme len pevnú časť.
Papriku očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Použiť môžeme zelenú, červenú aj žltú papriku.
Paradajky zalejeme vriacou vodou, vyberieme vložíme do studenej vody a ošúpeme. Na ratatouille by sa mala použiť iba pevná časť paradajky, čiže mäkká stredná časť s jadierkami do ratatouille nepatrí. Ale zase vôbec nevadí ak ju tam dáte.
Cibuľu nakrájame, nemusí byť nadrobno a cesnak nasekáme.
Pripravíme si jednu menšiu panvicu a misu alebo pekáč na zapekanie. V menšej panvici na olivovom oleji opečieme baklažán. Zeleninu opekáme, nedusíme preto musíme stále miešať. Keď je baklažán opečený preložíme ho do zapekacej misy. Potom opečieme papriku a hotovú presunieme do zapekacej misy. Nakoniec opečieme cibuľu spolu s cuketou a na záver, aby nám nezhorel, pridáme nasekaný cesnak. Dobre miešame a keď cuketa celkom zbelie a zmäkne pridáme ju k ostatnej zelenine.
Keď máme všetku zeleninu orestovanú osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a zamiešame.
Podávame s hriankami, bagetou alebo ako prílohu k mäsu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára