07 augusta 2019

Ratatouille

Ratatouille je nielen chuťovo fantastické jedlo ale je to aj krásne jedlo. Toto je presne ten prípad keď jeme aj očami. 
Ratatouille je francúzke jedlo, aj keď je pravda, že my sme takúto dusenú zeleninu robievali dávno, pradávno len sme tomu hovorili lečo bez vajca. Nepoužívali sme baklažán, lebo sme ho ešte vtedy nepoznali, ale cibuľa, paprika, paradajky, cesnak, neskôr aj cuketa to všetko sa dusilo aj 2 hodiny a potom sme to vyjedali len tak s chlebom. Strašná dobrota to je a robievam ju do dnes. 

Inak klasické ratatouille sa pripravuje podobne ako to naše lečo bez vajec. Rôzna zelenina sa nakrája na kocky a opečie sa na olivovom oleji každý druh zvlášť a vrství sa postupne do hrnca. Nakoniec sa podusí cibuľa, cesnak, paradajky a tým sa opečená zelenina zaleje. Samozrejme bylinky nesmú chýbať.
Dnes som robila ten krajší a pracnejší spôsob. Nabudúce pridám aj ten jednoduchší.  

 




Čo budeme potrebovať:

baklažán
cuketu
paradajky
papriku žltú
cibuľu
olivový olej
soľ

na omáčku:
lúpané paradajky vo vlastnej šťave
malý paradajkový pretlak
lyžičku cukru
cibuľu
cesnak
provensálske korenie
čerstvé bylinky - bazalku, oregáno
soľ
mleté čierne korenie


Najskôr si pripravíme omáčku - na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme lúpané paradajky, pretlak, pretlačený cesnak, korenie a bylinky. Dáme aj malú lyžičku cukru ten zvýrazní chuť paradajok. Osolíme, zamiešame a dusíme asi 30 minút. 


Teraz je čas pustiť sa do krájania zeleniny. Zeleninu dôkladne umyjeme pretože ju budeme používať aj so šupou.
Baklažán - ak je mladý stačí ho nakrájať na tenké kolieska. Ak je starší, nakrájané kolieska posolíme a necháme vypotiť. Potom ich opláchneme pod vodou aby sme zmyli prebytočnú soľ.
Ostatnú zeleninu - cuketu, paradajky, cibuľu nakrájame na tenké kolieska a papriku na pásiky.


Hotovú omáčku prelejeme do vhodnej zapekacej misky alebo pekáčika. 


Teraz prichádza na rad tá najťažšia práca. Ukladať zeleninu. Keď chcete aby to bolo ozaj krásne, musíte sa snažiť. Jednoduchšie sa to robí do obdĺžnikového pekáčika, vtedy kladiem rady vedľa seba, natlačím ich celkom k sebe a zeleninu popchám kde sa dá. Nie je to síce až také ukážkové ale chuťovo je to rovnako výborné a hlavne oveľa rýchlejšie hotové.
Medzi zeleninu môžete ešte povkladať tenké pásiky cesnaku. 



Keď máte zeleninu naukladanú, musí byť ozaj na tesno, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť do horúcej rúry na 200°C asi na 45 minút.


Ja ju neprikrývam, nechcem aby bola zelenina rozvarená.
Ak chcete, môžete ju na záver posypať nastrúhaným parmezánom a dať len zapiecť.

Ratatouille podávame s chlebom, bagetou, ale aj ako prílohu k mäsu alebo s cestovinami, s kus-kusom. Je výborné horúce ale takisto aj studené natrieť len tak na chlieb. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára