20 júla 2024

Jahňací pečený krk



Jahňací krk patrí medzi lacnejšie časti jahňacieho mäsa ale to mu nič neuberá na kvalite. Dobre pripravené, hlavne dobre dochutené a upečené mäso je krehké a šťavnaté a určite si na ňom každý pochutí.


Čo budeme potrebovať:

jahňací krk
slaninu prerastenú
cibuľu
cesnak 
pór
mrkvu

na potretie:
veľa pretlačeného cesnaku
lyžicu oleja
2-3 lyžice vody
soľ
mleté čierne korenie
rozmarín


Cibuľu nakrájame na mesiačiky a vložíme do vhodnej zapekacej nádoby. Ja používam liatinový pekáč s pokrievkou. Pridáme celú hlavu cesnaku prekrojenú na polovicu. Pridáme na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu, pór ale môžeme pridať aj inú zeleninu ktorú máme, prípadne môžeme pridať aj hríby ale až pred koncom pečenia.


Pripravíme si zmes na potretie. Veľa cesnaku pretlačíme pridáme soľ, mleté čierne korenie, rozmarín (čerstvý alebo sušený) olej, vodu a vymiešame kašičku. Ňou potrieme jahňací krk ktorý sme uložili na zeleninu. Navrch husto poukladáme slaninu a podlejeme pohárom vody. 

Odokryté dáme piecť do vyhriatej rúra na 200°C asi na 10 minút, potom zakryjeme a pečieme na 180°C asi 1,5 až 2 hod. podľa veľkosti mäsa. Asi po hodine skontrolujeme, keď treba podlejeme. Keď je mäso mäkké môžeme ho odokryté nechať zapiecť.

Upečené mäso oberieme od kosti a podávame s pučenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára