14 júla 2024

Kuracie kúsky v sladkokyslej omáčke


Veľa ľudí odrádza od varenia nových receptov veľké množstvo surovín. Aj v príprade tohto receptu sa zdá, že je komplikovaný na prípravu. Omáčky, zálievky, marinády... 
Ale ono to len tak vyzerá. Keď si všetko vopred nachystáte, nezaberie vám to viac ako 20 minút, môžete si dať pol hodinku pauzu a potom máte za 20 minút navarené komplet aj s ryžou. Takže pohoda a výsledok stojí zato. 



Čo budeme potrebovať:
kuracie prsia

na marinádu na mäso:
1 lyžica olej olivový
1/2 lyžičky cukru trstinového alebo medu
1 lyžica sójová omáčka sladká
1 celé vajce 

na obaľovanie mäsa:
1 bielok
3 lyžice škrobu (Solamyl)
soľ
mleté čierne korenie
3 lyžice sézamové semienka

zelenina:
cibuľa
cesnak
paprika zelená, červená, žltá
zázvor čerstvý
ananás konzerva

zálievka na zeleninu:
1 lyžica paradajkový pretlak
4 lyžice nálevu z ananásového kompótu
2 lyžice sójová omáčka sladká
1 lyžica trstinového cukru
1 lyžica ryžového octu

Najprv si pripravíme mäso a marinádu. Vajíčko rozmiešame a pridáme olej, cukor a sójovku. Mäso nakrájame na kúsky a zalejeme marinádou. Premiešame a necháme odpočívať asi 30 minút (nie v chladničke).


Pripravíme si cestíčko na vyprážanie. Bielok mierne prešľaháme, pridáme škrob, soľ, mleté čierne korenie a sézamové semienka. Ak je zmes hustá pridáme trochu vody. Mäso aj cestíčko odložíme na 30 minút a venujeme sa príprave zeleniny.


Cibuľu nakrájame nadrobno. Papriku nakrájame na malé pásiky, zázvor nakrájame na tenké slížiky a cesnak popučime nožom a nasekáme.
Pripravíme si zálievku na zeleninu. Všetky suroviny spolu vymiešame, ochutnáme a dochutíme tak, aby výsledná chuť bola sladkokyslá.


Na panvici si rozpálime olej, kúsky mäsa namáčame do cestíčka a opekáme do ružova. Opečené kúsky odkladáme bokom na tanier.


Do výpeku dáme osmažiť cibuľu, pridáme papriku, zázvor a cesnak. Oprážame len krátko. Zelenina musí ostať chrumkavá. Pridáme scedený ananás a zalejeme omáčkou na zeleninu. Krátko varíme, podlievame šťavou z ananásu ja som použila všetku a priliala som aj zbytok marinády z mäsa. 
Do takto pripravenej zeleniny vložíme opražené kúsky mäsa a dobre preniešame aby sa mäso obalilo šťavou. Už nevaríme. 
Podávame s ryžou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára