Budeme potrebovať:
500g múka polohrubá * 250ml mlieko * 20g droždie * 100 -120g cukru
2 žĺtky * 80g maslo * štipka soli
hrozienka
Prvé čo urobíme je, že si kvetináče namočíme celé do vody aspoň na 1-2 hod. V podstate doba zamiesenia, kysnutia a spracovania by mala stačiť * do misky preosejeme múku, v strede urobíme jamku do nej rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru a zalejeme časťou mlieka, keď kvások vzíde pridáme zmäknuté maslo, mlieko v ktorom sme rozmiešali žĺtka a štipku soli, pridáme hrozienka a zamiesime cesto * prikryté necháme vykysnúť * cukru pridáme podľa toho aké sladké chceme mať briošky
Kvetináče hlavne z vnútra osušíme, vymažeme tukom a vysypeme múkou. Na
spodok každého kvetináča položíme koliesko vystrihnuté z papiera na
pečenie. To preto lebo kvetináč má na dne dierku a tou by cesto pri
pečení utekalo von a mali by ste problém dostať briošku von * vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 6 častí * jednotlivé bochníčky môžeme vložiť do kvetináča len tak, alebo sa môžeme
trochu pohrať * napríklad bochníček rozšuľkáme na dlhý šúľok...
a ten potom stočíme do kvetináča ako hada * alebo si jednu časť rozdelíme na dve, jednu v tvare guľky dáme naspodok,
z druhej upletieme vrkoč a ten zatočíme na vrch bochníčka * alebo bochníček nastriháme nožničkami do tvaru ruže
alebo akokoľvek inak * naplnené kvetináče dáme na plech, pre lepšiu manipuláciu a necháme cca 30 minút podkysnúť * potom vrch potrieme
žĺtkom a a dáme piecť na 180°C asi 25-30 minút * použijeme klasický test špajdlou * briošky necháme v kvetináčoch vychladnúť * ešte teplé môžeme pocukrovať
Zaujímavé. Tak to by ma nenapadlo piecť v kvetináčoch.
OdpovedaťOdstrániťja som piekla v týchto kvetináčoch v časoch keď nebolo dostať formy a formičky na pečenie od výmyslu sveta... a bolo to lacné a dobré riešenie, piekla som v nich aj rôzne, bylinkami ochutené chleby a tie boli super... kvetináčiky mám ešte stále niekde v komore ale už ich nepoužívam
OdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániť