13 decembra 2017

Kardamónové keksíky

Kardamón je úžasné, voňavé korenie a je aj veľmi zdravé. 
Pri varení ho môžete použiť na mäso, zeleninu, mliečne jedlá, ryžu, cestoviny a kľudne si ho pridajte do kávy alebo čaju.
Kardamón podporuje trávenie, odkyseľuje organizmus, eliminuje pálenie záhy, dodáva energiu a je toho ešte oveľa viac. 
A navyše krásne vonia takže sa ideálne hodí do jemného pečiva akým sú tieto keksíky.






 Čo budeme potrebovať:

400g hladkej múky
180g trstinového cukru
200g masla
2 žĺtky
2 lyžičky kardamónu
1 lyžičku vanilkovej esencie
štipku soli


a na potretie:
2 bielky
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžice na hrubo pomletých orechov
2 lyžice kokosu


maslo s cukrom vyšľaháme, pridáme žĺtky a vanilkovú esenciu
múku, kardamón a štipku soli zmiešame a spolu s vyšľahaným maslom vypracujeme cesto
cesto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky


cesto vyvaľkáme na pečiacom papieri na veľkosť plechu a nakrájame na štvorce
bielky zľahka prešľaháme a potrieme nimi cesto
orechy, kokos a cukor premiešame a touto zmesou posypeme cesto

pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 10 minút
ihneď po vybratí z rúry prejdeme nožíkom po rezoch a tak oddelíme keksíky od seba

ak sa vám bude cesto lepiť, prikryte ho fóliou a tak ho vyvaľkajte
z cesta môžete vykrajovať aj rôzne tvary, ja som zo zbytku cesta vykrajovala srdiečka


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára