15 marca 2020

Domáci chlieb - základný recept

Zamiesiť cesto na chlieb nie je žiadna veda. Potrebujete štyri suroviny a dostatok času na vykysnutie.
Skutočnou vedou ale je samotné pečenie. Stačí malá nepozornosť a z krásneho nadýchaného cesta sa stane mazľavý nepodarok. 
Nato ako upiecť dobrý chlieb existuje množstvo návodov ale každá gazdinká musí prísť sama na ten správny grif. 
Každá rúra ináč pečie, aj múka sa občas chová ináč ako zvyčajne. Inak sa pečie v zime, inak v lete, aj vlhkosť vzduchu je dôležitá. A tak sa aj tej najskúsenejšej kuchárke občas podarí upiecť nepodarok.
Tým ktorí nikdy chlieb nepiekli odporúčam upiecť chlieb podľa tohto základného receptu. Ak sa podarí na prvý ale aj na druhý či tretíkrát môžete začať experimentovať. Miešať múky, pridať semienka, sušené bylinky a upiecť si chlieb podľa vlastnej chuti.
Ja experimentujem rada a často, ale toto je taká chlebová klasika ktorá nikdy nesklame.
26.5.2019



Čo budeme potrebovať:

3 šálky hladkej múky T650 = 450g
1,5 šálky vody = 300 ml
1/2 malej lyžičky sušeného droždia = 1/3 z kocky čerstvého droždia
2 malé lyžičky soli
1 lyžica rasce

a ešte stredne veľkú misku s vekom, napr. misku kisku alebo misku a potravinársku fóliu na zakrytie

liatinový hrniec s pokrievkou, alebo misu z jenského skla, 
alebo inú vhodnú nádobu ktorá znesie vysoké teploty a má pokrievku


Uviedla som dvojaké miery. Šálkovú aj váženú. 
Najskôr si odmeriam múku, pridám droždie, soľ a rascu a len premiešam. Potom pridám 1 a pol šálky vody a vidličkou premiešam. Cesto sa môže zdať trochu redšie ale to nie je na závadu. Cesto sa nemiesi, len zamieša a to ozaj len veľmi krátko.
Vrch cesta môžete pomúčiť, misku zakryte vekom, alebo potravinárskou fóliou a odložte na chladnejšie miesto na minimálne 12 hod. Počas tejto doby misku neotvárame a s cestom nijako nemanipulujeme. 
Ideálne je cesto zamiesiť večer a cez noc ho nechať stáť.


Ráno, alebo po 12 hod. cesto, ktoré iba mierne nakyslo, preklopíme na pomúčenú dosku a rukou prehnetieme, poprekladáme a sformujeme do bochníka. Ak sa cesto lepí pracujeme s pomúčenými rukami. 
Bochník prenesieme na papier na pečenie a spolu s ním ho vložíme do misky ktorá je podobne veľká ako nádoba v ktorej budete piecť. Robíme to preto aby cesto ktoré teraz začne krásne kysnúť dostalo ten správny tvar, pretože odteraz s ním už nesmieme zbytočne manipulovať, aby sme nenarušili proces kysnutia.
Cesto necháme kysnúť asi hodinu. Nezabudnite ho prikryť útierkou aby sa zbytočne nevysušovalo.


Rúru zapneme na maximálny výkon a necháme ju vyhriať. Do vyhriatej rúry vložíme prázdnu nádobu v ktorej budeme piecť chlieb a necháme ju rozhorúčiť aj s pokrievkou. Trvá to asi 30 minút.

Ja na pečenie používam liatinový hrniec. Keď je hrniec rozpálený, vyberieme ho z rúry a opatrne doň vložíme nakysnutý bochník aj s papierom na pečenie. 

Zakryjeme pokrievkou a pečieme na 230°C 30 minút.

Po 30 minútach pokrievku odoberieme a ďalších 15-20 minút pečieme chlieb odkrytý aby mal krásnu zlatú kôrku.



Upečený chlieb vyberieme, ja si pomáham obracačkou, ktorou chlieb podoberiem, inak by som sa asi popálila a preložím chlieb na mriežku. Hneď po vybratí potrieme chlieb studenou vodou aby sa krásne leskol.

A je upečené. Stačí už len počkať až chlieb celkom vychladne aj keď to sa len ťažko dá dodržať. Nepoznám nikoho kto by odolal a neodkrojil si aspoň kúsok z teplého chlebíka. 


4 komentáre: