19 februára 2020

Vlašský šalát


Na 10 deka vlašáku a 1 rožok sme chodili do lahôdok len tak na stojáka na ceste do školy alebo zo školy. 
Ja už do Lahôdok na vlašák nechodím, ani si ho nekupujem v obchode. Radšej si ho pripravím doma.  Tento je pripravený podľa socialistickej československej normy. Normy sa písali na veľké množstvá, tento bol na 10 kg. Ja som si ho prispôsobila na 1 kg. 




Čo budeme potrebovať:

155 g zemiaky uvarené v šupe, varný typ A
285 g saláma mäkká
144 g uhorka sterilizovaná bez nálevu
55 g hrášok sterilizovaný bez nálevu
40 g zeler uvarený
40 g mrkva uvarená

Zálievka:

10 g ocot (1 polievková lyžica)
10 g cukor krupica
20 g horčica plnotučná
5 g worcester
soľ
mleté čierne korenie

250 g majonéza

Gramáž jednotlivých surovín je uvedená v uvarenom stave. Samozrejme môžeme robiť len tak od oka a podľa vlastnej chuti. 
Ja robím od oka ale napríklad dávam menej octu, alebo nedávam vôbec. V šaláte je na kyslosť ocot, horčica a uhorky preto s octom narábam opatrne. Vždy sa môže pridať, odoberá sa ťažko. Ja oveľa radšej ako ocot pridávam nálev z uhoriek. Ale najskôr ho ochutnám. Momentálne mám len kupované uhorky a tie nie sú vždy vhodné. Pozor si treba dať hlavne na uhorky v ktorých je veľa kôpru. Tie môžu šalát úplne pokaziť. Preto radím uhorky najskôr ochutnať, až potom použiť.


Príprava samotného šalátu je celkom jednoduchá.
Zemiaky uvaríme v šupe, najlepšie večer. Studené ošúpeme a pretlačíme cez mriežkovač, ako na šalát.
Mrkvu a zeler uvaríme a nakrájame na kocky.
Hrášok scedíme. Môžeme použiť aj mrazený, ten krátko povaríme, schladíme a necháme odvapkať na sitku.
Sterilizované uhorky nakrájame na malé kocky alebo tenké pásiky.
Salámu nakrájame na tenké pásiky.
Všetko dáme do misy a zamiešame.


Zálievka:

Ocot, cukor a horčicu spolu vymiešame, pridáme majolku, zamiešame a vylejeme na pripravenú zmes. Opatrne zamiešame. osolíme a okoreníme. Ja nakoniec pridávam (podľa kyselosti) buď trochu nálevu z uhoriek alebo trochu vody. Šalát je potom taký viac krémový.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára