28 januára 2020

Vajce v aspiku

Vždy keď robíme doma huspeninu, urobím si aj niekoľko misiek len tak pre seba. Nie klasickú huspeninu ale  to čo mám rada - vajce v aspiku, šunkovú rolku v aspiku alebo len taký mix. Použiť sa dá skoro všetko čo je v chladničke. 
Dnes to bolo vajce v aspiku. Výhodou je, že v chladničke vydrží 2-3 dni a ja mám pokoj čo dať chlapom na raňajky alebo desiatu. 
A na jednom vajíčku si pochutila aj naša vnučka.




Pripraviť vajíčko v aspiku je veľmi jednoduchá záležitosť. Ak práve varíme huspeninu použijeme čistý vývar, ktorý má tú výhodu, že je ochutený.
Druhá možnosť je uvariť číru  želatínu, dochutiť ju korením alebo bujónom, alebo si kúpiť želatínu na výrobu aspiku. Tá už je ochutená. 

Pri príprave máme dve možnosti. Prvá je, že sa s tým moc nehráme. Uvaríme vajíčka, salámu nakrájame na pásiky, mrazenú zeleninu uvaríme a ochladíme. Všetko dáme do misky, zalejeme aspikom a za hodinku môžeme podávať. Ak použijete plastové misky s viečkom, môžete si zobrať aj do práce, školy alebo na výlet.
Druhá možnosť je, že sa s tým pohráte. Zo salámy, uvarenej mrkvy môžete povykrajovať kvetinky, srdiečka ... a krásne naaranžovať tak, aby po vyklopení vynikli rôzne vzory. Môžete použiť bylinky, olivy, kápiu a pod. Takéto vajíčka sú krásnou ozdobou studenej misy napr. na Veľkú Noc.

Čo budeme potrebovať:
vývar z kostí (huspenina)
alebo želatínu na výrobu aspiku
vajcia uvarené na tvrdo
mäkkú salámu, šunku
uvarenú mrkvu
kukuricu
hrášok
bylinky

Pripravíme si vhodné misky. Na dno misky nalejeme trochu aspiku a necháme ho mierne stuhnúť. Potom uložíme vajíčko uvarené na tvrdo, mäkkú salámu alebo šunku, uvarenú mrkvu, hrášok, kukuricu. Vajíčko môžeme dať celé, prekrojené na polovice, štvrťky alebo nakrájané na kolieska. Všetko zalejeme aspikom a necháme stuhnúť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára