12 januára 2021

Domáca jaternicová kaša

Každoročná zabíjačka patrila k  môjmu detstvu.
Neodmysliteľne k nej patrila zima. Sneh vŕzgajúci pod nohami a mráz zachádzajúci pod nechty. Rodina sa stretla ráno pri práci a večer pri dobrom jedle.
Dnes už nezabíjame. ale občas si urobíme zabíjačkové výrobky. Tlačenku, klobásky, jaternice.
Teraz sme si urobili len jaternicovú kašu. Je s tým menej roboty a máme to tak radi. Niečo zjeme, niečo rozdáme a zbytok zamrazím. V prípade potreby máme rýchly obed alebo večeru.



Receptov na jaternice je veľké množstvo. Čo kraj, čo rodina to iný recept. Ja milujem žemľové krvavničky. Ale také dobré domáce krvavničky som už nejedla roky. Klasické jaternice si ale občas pripravíme v domácich podmienkach. Suroviny sú v obchodoch bežne dostupné, len nesmie chýbať chuť a odvaha sa do toho pustiť. Ale niet sa čoho báť, zas taká veda to nie je.

Na prípravu jaterníc sa bežne používa bravčová hlava, kože, lalok... skrátka všetko čo treba pri zabíjačke zužitkovať. My sme tentokrát varili bez hlavy, pretože hlavu manžel nedostal kúpiť, ale veľa ľudí ani hlavu nepoužíva pretože ju nemá ako a kde uvariť a niekto má k tomu odpor, takže hlava môže ale nemusí byť.

Čo potrebujeme:

asi 2 kg bravčové koleno zadné
asi 2 kg bravčový lalok
asi 2 kg bravčové pľúca
asi 0,60 kg bravčová obyčajná slanina
asi 0,60 kg bravčové kože

váhy sú orientačné, naše koleno malo napr. 1,80 kg a pľúcka 1,85 kg, spolu všetko mäso vážilo 6,95 kg.

1,75 kg ryža
0,75 kg krúpky stredné

300 g = 4 väčšie cibule
50 g = celá hlava cesnaku

120 g soľ 
15 -20g čierne korenie mleté
25 - 30g majoránu
1/2 malej lyžičky mletého zázvoru

A ešte budeme potrebovať veľkú nádobu v ktorej budeme jaternicovú kašu miešať. My sme použili mäsiarsku lodňu.


Ryžu umyjeme, dobre prepláchneme aby sme ju zbavili škrobu a uvaríme.
Krúpky takisto dôkladne prepláchneme a uvaríme do mäkka. Ryžu aj krúpky varíme obvyklým spôsobom, dôležité je aby sme ich nerozvarili. Uvarenú ryžu rozložíme na dno lodne spolu s krúpkami. Rýchlejšie vychladne.



Bravčové koleno, pľúca, lalok a kože dáme variť do vriacej vody. Varíme do zmäknutia. 
Časť vývaru si odložíme, budeme ho ešte potrebovať.
Keď je všetko mäkké, mäso vyberieme, Mierne vychladnuté rozoberieme, kosti a kože dáme psovi nech má aj on radosť. Bravčové kože do jaterníc nemelieme

Slaninu nakrájame na kocky a rozškvaríme. Pridáme cibuľu nakrájanú nahrubo a popražíme. Dávame pozor aby nám cibuľa neprihorela a nezhorkla.


Všetko mäso, vychladnutú slaninu s cibuľou a cesnak pomelieme. Pomletú mäsovú zmes rozprestrieme na vlažnú ryžu s krúpkami.

Na takto pripravený základ rovnomerne rozsypeme soľ a koreniny. Na 1kg mäsa sa dáva 20g soli. my sme dali trochu menej. Pre začiatok je lepšie dať menej korenín. Po prvom zamiešaní a ochutnaní môžeme dochutiť.







Takto pripravenú zmes začneme dôkladne premiešavať. Na zjemnenie použijeme vývar, kaša tak získa lepšiu konzistenciu.

Pri príprave jaterníc alebo jaternicovej kaše je dôležité aby ste pracovali s vlažnými surovinami. Ak by bolo napr. mäso studené, mastné časti vám stuhnú až tú kašu nezamiešate. Takže, miešame a ochutnávame a dochucujeme. 

Môj muž to robí tak, že rukami ako lopatami miesi a zároveň masu prihŕňa k sebe až sa dopracuje na koniec lodne. Potom zhrnie všetko naspät, navrch lodne a zase začne premiešavať a zhŕňať k sebe. A tak stále dokola. Ochutnávame ak treba riedime vývarom až je kaša presne podľa nášho gusta.

A hneď začerstva sme si trochu kaše upiekli. Veď treba ochutnať či sme dobre urobili.
Pridala som aj trochu domácich oškvarkov (pred pár dňami muž vytápal masť). S dobrým chlebom a domácou kyslou kapustou to bola veľká dobrota.






A čo sme nezjedli a nerozdali skončilo v mrazáku.


2 komentáre:

  1. To je jednoducho nádhera :-). Niet nad domáce zabíjačkové produkty :-). My robíme zabíjačku raz za rok v zime a zakaždým sa u nás zíde veľa ľudí. V dedine sme jediní, kto chovajú ošípané. Aspoň, že nám potom prídu susedia pomôcť sa zabíjačkou, na kŕmenie prasaťa sme totiž sami. Nie je to ale nič náročného, ​​takže hlavne, že prídu potom, keď je okolo varenia ovar,ov jaterníc, atď. veľa práce.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru aj u nás sa zabíjalo každý rok. Zabíjačky boli súčasťou môjho detstva a mladosti. Teraz nám je smutno za všetkými tými dobrotami. A tak si aspoň občas spravíme jaternice, tlačenku, klobásky a ináč to už ani nebude, lebo chovať sa nechystáme. Zato chováme sliepky, odkedy začali niesť vajcia som nekupovala a ešte mám aj na rozdávanie a mám z toho veľkú radosť :)
      Prajem krásny deň :) mňa už láka na záhradku, trochu sa porýpať v zemi :-)

      Odstrániť