26 októbra 2021

Hruškové pité

Keď sa hruškám v našom sade darí, mne nezostáva nič iné len ich spracovať. Hlavne keď nie sú najvhodnejšie na priamy konzum. Ale na džem, zaváranie a rôzne koláče sú úplne fantastické.

Aj keď bežnejšie robím jablkové pité aj toto hruškové je výborné.







Čo budeme potrebovať:

na cesto:
600 g hladkej múky
180 g práškového cukru
250 g masla
2 menšie vajíčka
1 bal. prášku do pečiva
štipka soli

múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva a soľou. Pridáme vajíčka a zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké cesto ktoré prikryjeme a necháme odpočívať asi 30 minút.


na náplň:
asi 1,5 kg už očistených hrušiek
1 bal. Zlatý klas
asi 4-5 lyžíc trstinového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. škoricového cukru

Hrušky očistíme a nakrájame na drobnejšie. Pridáme všetky prísady do náplne a zamiešame. Cukru dáme podľa toho aké sú sladké hrušky, netreba to zbytočne preháňať.




Odpočinuté cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu o niečo väčšiu. Túto väčšiu časť vyvaľkáme na veľkosť plechu 35 x 25 cm. Ja cesto vaľkám na pečiacom papieri. Naznačím si veľkosť podľa plechu a cesto vyvaľkám o niečo väčšie. 
Cesto prenesieme na plech aj s pečiacim papierom tak aby sme pokryli aj boky plechu. 
Cesto popicháme vidličkou a navrstvíme naň hruškovú plnku. Bude sa zdať, že plnky je veľmi veľa ale pokojne to tam dajte všetko, bude to dobré.
Druhú, menšiu časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka preložíme na plech. Popicháme vidličkou a potrieme rozmiešaným vajíčkom.


Pečieme na 180°C asi 40 minút.
Ešte horúci koláč posypeme práškovým cukrom.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára