28 decembra 2021

Slané syrové pečivo

Toto je môj univerzálny recept na slané drobné pečivo. Robím ho veľmi rada pretože sa dá pripraviť vo väčšom množstve a dá sa zamraziť. Dávam ho do veľkej plastovej krabice a keď potrebujem len si odoberiem na misku a za 5 minút môžem podávať.



Čo budeme potrebovať:

500 g hladkej múky
250 g maslo (Hera)
250 g tavený syr
2 vajcia
lyžička soli

vajce na potretie

semienka na posypanie

V čom je toto cesto univerzálne? V tom, že miesto taveného syra môžete použiť tvaroh, bryndzu, rôzne druhy najemno nastrúhaného syra. 
Z natenko vyvaľkaného cesta môžete nakrájať tyčinky. Z nahrubšie vyvaľkaného cesta zase vykrojiť rôzne tvary. A samozrejme použiť rôzne semienka na posypanie. Tak budete mať z jedného cesta plnú misu rôznorodého slaného pečiva.

Príprava je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny spolu zamiesime. Cesto zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladu.
Potom cesto vyvaľkáme. Na tenko vyvaľkané cesto potrieme vajíčkom a radielkom nakrájame na paličky. Posypeme rascou, makom, ľanovým semienkom, sézamom,  červenou paprikou, strúhaným syrom... a dáme piecť na 220°C asi na 10 minút. Na plech môžeme klásť bližšie k sebe, cesto sa nerozteká, skôr vyskočí do výšky. 
Z hrubšie vyvaľkaného cesta (asi 4-5 mm) vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a pečieme na 220°C asi 12 minút.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára